Zo’n vijftien jaar geleden brak usability definitief in de software industrie. In die tijd was de gebruikerstest een veelgebruikte methode maar vrij duur. Veel onderzoekers waren daarom op zoek naar ‘goedkopere’ alternatieven waarbij je geen gebruikers nodig hebt.
Jakob Nielsen en Rolf Molich presenteerden in die tijd hun heuristische evaluatie en toonden aan dat dit de meest effectieve vorm van ‘expert-evaluatie’ was. Andere veelgebruikte vormen van expert evaluaties zijn de pluralistic walkthrough en de cognitive walkthrough.
Tasha Hollingsed (Lockheed Martin) en David G. Novick (The University of Texas) hebben onderzocht welke methodes er nu in de praktijk worden gebruikt en hoe deze worden gebruikt.
In hun paper ‘Usability Inspection Methods after 15 Years of Research and Practice’ valt de volgende alinea me op:
It remains an open issue as to why usability professionals, in practice, rely on single-perspective methods, typically involving users, or experts, but not both.
Ik vind dit opvallend omdat we weten dat gebruikerstesten en expert evaluaties complementair aan elkaar zijn. Voor de beste usability moet je dus beide uitvoeren. Het is een kwestie van EN-EN en niet OF-OF. Bijzonder dus dat dit in de praktijk dan toch weinig voorkomt.
Bron: Usability inspection methods after 15 years of research and practice
Nog geen reacties op "15 jaar usability onderzoek"
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen