Onlangs had een discussie met accesibility guru Koen Willems over het gebruik van kleurcontrasten.

Hoe weet je eigenlijk of je teksten voldoende contrast hebben om leesbaar te zijn?

De gouden tip van Koen knijp je ogen dicht en kijk of het nog leesbaar is.

Wil je een wat preciezer antwoord lees dan eens de richtlijn van het W3C door.

ISO-9241-3 en ANSI-HFES-100-1988 schrijven een contrast ratio van minimaal 3:1 voor. Wil je voldoen aan prioriteit 2 van de w3c toegankelijkheidsrichtlijnen hanteer dan een contrast ratio van 5:1 (je weet nu zeker dat ook voor de oudere bezoeker je tekst goed leesbaar is). Wil je voldoen aan de strengste prioriteit 3 eisen gebruik dan een contrast ratio 7:1.

Op JuicyStudio staat een color contrast analyzer waar je kunt bekijken wat de contrast ratio van een bepaalde kleurencombinatie is.

Het voordeel van voldoen aan deze strengste kwaliteitseis is dat je tekst voor de grootst mogelijke groep bezoekers leesbaar is.

Het nadeel is echter dat het voor de vormgeving van je website beperkingen oplegt. Soms is het slim om een tekst wel te tonen maar minder te benadrukken, denk bijvoorbeeld aan privacy policy bij een formulier.

Met een contrast ratio van 7:1 kan je deze subtiliteit niet gebruiken. Er is altijd veel contrast tussen de tekst en de achtergrondkleur.Dit leidt tot extra visuele ruis hetgeen de gebruiksvriendelijkheid en je conversie niet ten goede komt (Rosenholtz, R. Yuanzhen, L. Mansfield, J. en Zhenlan, J. “Feature Congestion: A Measure of Display Clutter”, Chi 2005)

Verschillende wetenschappers, ondernemers, science-fiction schrijvers en futurologen voorspellen dat in de toekomst beeldscherm interfaces alom aanwezig zullen zijn. Met laptops en iphones is dat nu al ten dele waar. Deze trend zal zich doorzetten en kijk niet raar op al je displays tegenkomt in etalageramen, het bushokje en in je koelkast bijvoorbeeld.

Het gevolg wij zitten niet alleen nog maar achter de computer maar computers zijn overal om ons heen aanwezig. Wij bewegen in ons in wereld omringt door computers.

Deze ontwikkeling is interessant in verband met leesbaarheid omdat we nu ook te maken krijgen met de factor afstand die van invloed is op leesbaarheid. Immers iets dat dat dichtbij is, is vaak makkelijkers leesbaar dan iets in de verte.

Wetenschappers Bennet en Quigley van de Systems Research Group van de Universiteit van Dublin beschrijven in hun artikel Perceptual Usability: Predicting changes in visual interfaces & designs due to visual acuity differences een algoritme waarmee leesbaarheid kan worden voorspeld en dat naast contrast ook het aspect afstand meeneemt.

Be Sociable, Share!