De technische mogelijkheden van vandaag brengen veel voordelen met zich mee. Door de komst van beeld- en remote control software kunnen user tests tegenwoordig ook op grote afstanden plaatsvinden. Dit wordt nog eens versterkt door de opkomst van snel internet, dat hoge kwaliteitsbeelden mogelijk maakt. Usabilityexperts kunnen hierdoor interactief met gebruikers (met verschillende culturele achtergronden) over de gehele wereld communiceren.

Remote usability tests brengen meerdere voordelen met zich mee. In plaats van in een laboratorium kunnen gebruikers in hun eigen huiskamer meedoen aan een usertest (een studie toont zelfs aan dat user tests op afstand meer resultaat boekt dan reguliere tests in een laboratorium). Tevens kan er een grotere groep bereikt worden, is het goedkoper, zijn de test realistischer en kost het minder tijd. Als klap op de vuurpijl verschillen de voorbereidingen van een dergelijke test niet veel van een reguliere test.

Natuurlijk zijn er ook de nodige nadelen. Zo kan de communicatie belemmerd worden door de internetverbinding, is er geen (goed) zicht op nonverbale reacties, is het moeilijker een relatie op te bouwen met de testpersoon en kan het installeren en gebruiken van de benodigde software voor eventuele problemen zorgen.

Bron: Remote Usability Testing

Be Sociable, Share!