Ongeveer een jaar geleden hadden wij hier (Concept7) een discussie tussen de usabilitymensen en de designer over het spanningsveld tussen usability en design.

De stelling was dat het ene het andere uitsluit. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat dat helemaal niet het geval hoeft te zijn. Dat het afhankelijk is van de oorspronkelijk doelstelling en dat ze elkaar zelfs kunnen versterken.

Creativiteit gedijt het beste binnen een duidelijk kader van regels. Zolang de regels maar niet overheersend worden en altijd in twijfel mogen worden getrokken.

Ongeveer een jaar later lees ik dat de discussie nog steeds gaande is. Annemieke de Groot schrijft op de weblog van indivirtual dat ze nog regelmatig de vraag krijgt of al die usabilityregeltjes er niet voor zorgen dat alle websites op elkaar gaan lijken?

Volgens haar hoeft dat niet zo te zijn. Ze noemt een aantal voorbeelden van websites die bewijzen dat creatieve geesten prima met de usabilityregels overweg kunnen.

Ze noemt de auto als voorbeeld ikzelf gebruik vaak het polshorloge. Ook deze is aan zeer specifieke regels gebonden en toch is er bijna niemand met hetzelfde horloge.

Bron: usability regels = eenheidsworst

Be Sociable, Share!