In het artikel de beperkingentheorie en usability concludeer ik dat usability richtlijnen aan aan verandering onderheving zijn.

De drijvende factor achter deze veranderingen zijn nieuwe technologieën. Bart noemt op Netlash een aantal technologische veranderingen en hun impact op webdesign.

Steeds breder wordende schermen en het scrollwieltje zorgen bijvoorbeeld voor een ander surf en kijkgedrag

eyetrack afbeelding van een informatie pagina waarop te zien is dat mensen niet scrollen

één van de gouden regels bij het webdesign van vorige eeuw was: zorg ervoor dat bezoekers niet te veel moeten scrollen. Gebruik liever kleinere, maar verschillende paginas. Die regel mag je volledig overboord gooien – en dat is op het conto te schrijven van een kleine technologische verandering. Sinds de meeste muizen met scrollwieltjes zijn uitgerust, moet een surfer zijn cursor niet meer verplaatsen naar de rechterkant van het scherm om te kunnen scrollen. Scrollen gaat veel makkelijker – en mensen doen dat ook

Mensen scrollen inderdaad wel wat vaker, maar toch ook heel vaak niet hoor. Men scrollt enkel en alleen als men het gevoel heeft dat lager op de pagina informatie staat die nuttig voor hen is.

In de heatmap van een contentpagina van een website waarop ik een eye-track onderzoek heb uitgevoerd is duidelijk te zien dat gebruikers niet scrollen, ondanks dat het makkelijker is en ze een scrollwieltje hebben.

Bron: Technologie en webdesign

Be Sociable, Share!