In een 16 minuten durend filmpje een leuk gesprek tussen Jakob Nielsen en Mike Elgan van Ziff Davis Media over gebruiksvriendelijkheid. De belangrijkste elementen uit het gesprek.

Ontwikkelaar besef dat je anders bent dan de meeste anderen
Ontwikkelaars zijn de sleutelfiguren als het gaat om gebruiksvriendelijkheid. Al adviseurs en experts praten maar, ontwikkelaars moet het uiteindelijk doen. Nielsen wil ontwikkelaars echt op het hart drukken dat ze open-minded moeten blijven. Het feit dat ze ontwikkelaar zijn maakt dat ze anders zijn de meeste andere mensen.

Ontwikkelaars zijn beter in analyseren en verbanden leggen en kunnen goed problemen oplossen. Dingen die zij makkelijk vinden is voor gemiddelde gebruiker niet te snappen.

Niet omdat ze dommer zijn ofzo, maar ICT interesseert ze gewoon niet. Ze hebben andere kwaliteiten en interesses. Het is belangrijk dit continu te beseffen.

Testen hoeft niet duur te zijn
Iets anders wat belangrijk is om te beseffen is dat in een keer het perfecte product opleveren niet bestaat.

Computercode moet altijd worden gedebugged en zo is het ook met user interfaces. Deze moeten tijdens het proces worden getest en verbeterd.

Paper prototyping is hiervoor een uitermate geschikte methode. Het is goedkoop en snel. Dit is gelijk een antwoord op de vraag of al die gebruikerstesten niet te duur zijn voor iemand die een normale mkb-website wil.

Je hebt gebruikerstesten die duur zijn en een lange doorlooptijd hebben, je hebt ze echter ook die goedkoop en snel zijn. Met paper protoyping heb je niet meer dan dan een gebruiker, een kladblok en een ruimte waar je rustig met elkaar kunt praten.

Wees behoudend met nieuwe technologie
Mike Elgan vraagt zich af hoe je bij blijft in een markt die zo aan veranderingen overhevig is.

Nielsen denk dat je vooral conservatief moet zijn. Het is heel verleidelijk om gelijk alle nieuws in bijvoorbeeld RSS aan te bieden. Omdat je in de markt zit ben je snel geneigd te denken dat de grote meerderheid inmiddels ook wel al RSS gebruikt. De werkelijkheid is achter dat dit niet zo is. De grote meerderheid van de gebruikers loopt ver achter qua ontwikkelingen.

Jakob Nielsen zijn favoriete websites
Op de vraag wat Nielsen goede websites vindt noemt hij Yahoo, Amazon.com en Victorias Secret. Amazon.com is echter niet een goed voorbeeld voor de gemiddelde e-commerce websites. De productpagina’s bevatten teveel informatie. Amazon kan het echter doen omdat mensen inmiddels bekend zijn met de website. Victoria Secret is wat dat betreft een beter voorbeeld. De website straalt glamour uit maar de productpaginas zijn simpel en doeltreffend. Een goede combi tussen design en gebruiksvriendelijheid.

PDF alleen geschikt om te printen
Nielsen bekritiseert het gebruik van PDF. Het is perfect om te printen. Voor een beeldscherm is het echter niet geschikt. Je kunt font-size niet aanpassen, het scherm is niet schaalbaar en je kunt niet scrollen.

De informatie moet gewoon in de vorm van webpaginas worden aangeboden gecombineerd met een goede zoekmachine. Zoeken is van cruciaal belang. Veel interne zoekmachines zijn echter erg slecht. Gebruikers zijn beter af om het hele internet af te speuren. Dit is paradoxaal. Per definitie vind je immers gemakkelijk een naald in een kleine hooiberg dan in een grote hooiberg.

Investeer in een goede zoekmachine
Nielsen zijn advies is dan ook investeer in een goede zoekmachine. Er zijn goede oplossingen op de markt (niet die gratis open-source dingen). Koop deze, pas het aan op je website en optimaliseer je paginas voor de zoekmachine. Voorzie alle paginas van je website bijvoorbeeld van duidelijk titels.

Bron: Jacob Nielson Says Function Drives Form

Be Sociable, Share!