In navolging van het veelal bekende usabilityvraagstuk (moet een hyperlink openen in een nieuw venster of in een bestaande?) nu een ander, steeds bekender wordend fenomeen: de within-page link.
Een within-page link is een hyperlink die de gebruiker naar een ander deel van dezelfde pagina brengt, dat voor veel onduidelijkheid zorgt bij internetgebruikers. Op het web hebben gebruikers een bepaald mentaal model van hyperlinks: hyperlinks openen een nieuwe pagina. Within-page links overtreden dit model en zorgen zodoende voor verwarring.
Op websites zijn within-page links om dezelfde gevolgen verkeerd als waarom het gebruik van PDF-bestanden en de zogenoemde mailto-links (die ongewaarschuwd een mailprogramma starten) verkeerd is: bij het klikken op deze hyperlink volgt er een onverwachte situatie. De twee gegeven voorbeelden staan trouwens hoog genoteerd in de Top Ten Web-Design Mistakes of 2002.
Zoals verteld hebben internetgebruikers een sterk mentaal model ontwikkelt wat betreft hyperlinks, deze bestaat uit de volgende verwachtingen:
- Klikken op een hyperlink opent een nieuwe pagina;
- Na het klikken ‘verdwijnt’ de oude pagina;
- Een nieuwe pagina wordt geladen in hetzelfde venster en vervangt hierbij de oude;
- Na het klikken bevindt de gebruiker zich aan de ‘top’ van de pagina;
- Klikken op de ‘back’-button opent de oude pagina.
Omdat bijna alle hyperlinks op deze manier werken hebben gebruikers een sterke verwachting dat het hele Web zo werkt. It’s a simple model that makes sense.
Bron: Avoid Within-Page Links
Nog geen reacties op "Het gevaar van within-page links"
Om nog even terug te komen op het feit waarom het gebruik van PDF-files en mailto-links verkeerd is; Jakob Nielsen heeft hier onderzoek naar gedaan. De resultaten van dit onderzoek zijn hier te vinden: [url=http://www.useit.com/alertbox/20030714.html]PFD-files[/url], [url=http://www.useit.com/alertbox/20021223.html]Mailto-links[/url] (plaats 10)
Ik vraag me af of dit altijd geldt. Soms wil je namelijk hyperlink clutter (overvloed aan blauwe hyperlinks) voorkomen. Het werken met voetnoten (zie bv artikel: [url=https://www.usabilityweb.nl/artikel.php?id=37]Ajax ontrafeld[/url]) lijkt me dan een fraaie oplossing. Wat zegt Nielsen hierover?
In-page links zijn een uitstekend principe maar browser-ontwerpers hebben er helaas nooit over nagedacht. De verwarring had met een simpele ingreep total voorkomen kunnen worden. Gelukkig kan die ingreep met een javascript-oplossing worden gesimuleerd. Zie bv http://moofx.mad4milk.net/documentation/ en klik op de links bovenaan. Werkt met javascript, mensen zonder javascript hebben nergens last van.
Werd niet automatisch een link van gemaakt zie ik. Bij deze dan, luie donders 😉
[url=http://moofx.mad4milk.net/documentation/]http://moofx.mad4milk.net/documentation/[/url]
“Werd niet automatisch een link van gemaakt zie ik. Bij deze dan, luie donders ;-)”
@Anders Mea Culpa. Bij deze genoteerd op de todo
“Gelukkig kan die ingreep met een javascript-oplossing worden gesimuleerd.”
Het ziet er wel aardig uit maar ik denk dat het bij herhaaldelijk gebruik gaat irriteren omdat het vertragend werkt. Zonder JavaScript is het dan sneller.
Het verbaasd me om onderstaand bericht te lezen op http://www.usabilityweb.nl”
[i]Zoals verteld hebben internetgebruikers een sterk mentaal model ontwikkelt wat betreft hyperlinks, deze bestaat uit de volgende verwachtingen:
…
Na het klikken ‘verdwijnt’ de oude pagina;
Een nieuwe pagina wordt geladen in hetzelfde venster en vervangt hierbij de oude; [/i]
Als ik op http://www.usabilityweb.nl op een link naar een andere website klikt, opent die website niet in een nieuw venster, maar binnen het huidige venster. Volgens de usability-regels hoort het ook zo. Echter, op de zowat alle sites die ik bezoek wordt het principe toegepast dat een link naar een externe website wordt geopend in een nieuw venster. Het is dus mijn verwachting dat dit op alle sites gebeurt, waardoor ik regelmatig de mist in ga. Ik klik op een link, lees het complete artikel en sluit vervolgens het venster af. Jammer maar helaas voor mij, want daarmee sluit ik dus mijn browser volledig af, en ben ik http://www.usabilityweb.nl kwijt en tevens kan ik weer op zoek gaan naar waar ik was op de site.
Hoewel ik me doorgaans kan vinden in de usability-regels en absoluut voorstander ervan ben om te denken vanuit je bezoeker, snap ik deze regel niet. Het druist in tegen mijn gevoel van wat een bezoeker wil, en bovenal, verwacht.
@Edwin, deze vraag heeft ons intern ook bezig gehouden en houdt ons nog steeds bezig.
Lees zeker ook het artikel [url=https://www.usabilityweb.nl/artikel.php?id=22]hyperlink openen in een nieuw venster[/url]
“ik denk dat het bij herhaaldelijk gebruik gaat irriteren omdat het vertragend werkt”
Heb je zeker gelijk in, en in de getoonde demo is het inderdaad te traag. Die vertraging is echter wel in te stellen. Ik wil het binnenkort wel gaan toepassen maar zal de scrolltijd dan ook een stuk verder omlaagbrengen.
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen