Gevorderde computergebruikers hebben veel voordeel van sneltoetsen bij het kopiëren (ctrl+c) en plakken (ctrl+v) of het vetdrukken (ctrl+b) van een tekst. Maar niet alleen voor deze groep mensen zijn sneltoetsen handig, ook mensen die moeite hebben (beginners, kinderen, ouderen, fysiek gehandicapten) met het bedienen van de muis en het klikken op hyperlinks hebben veel baat bij sneltoetsen.

Met een accesskey kan een sneltoets aan een pagina worden gekoppeld. De combinatie (alt+s) brengt ons dan bijvoorbeeld bij de sitemap van de website.

Het grote probleem van een acceskey is echter dat het kan conflicteren met de sneltoetsen van andere programmas. Een ander probleem is dat er geen standaard is over het gebruik van een acceskey. Voor elke website kan dit dus verschillen. Als ik eerst moet uitzoeken welke sneltoets ik nodig heb, is het voordeel van tijdswinst al snel weer weg.

Gez Lemon en Rich Pedley pleitten daarom voor User Defined Access Keys. Met andere woorden laat de keuze aan de eindgebruiker welke sneltoetsen hij of zij wil gebruiken. Ze stellen een techniek beschikbaar waar dit mee kan. Het nadeel is echter dat de eindgebruiker alleen maar accesskeys instelt voor die ene specifieke website. Ik moet dit dus dan voor iedere website weer opnieuw instellen.

Het meest ideale zijn user defined access keys die gelden voor alle websites die men met de browser bekijkt.

Bron: Giving the user control over accesskeys

Be Sociable, Share!