Als je als consument teveel keuze hebt kan dat leiden tot keuzestress. ‘The Paradox Of Choice‘ noemt Barry Schwarz dit.

Door keuzes te categoriseren kan je stress bij de consument verminderen, zelfs als de categorieën betekenisloos zijn. Dit blijkt uit het onderzoek ‘The Mere Categorization Effect‘ van Mogilner, Rudnick en Iyengar.

In een studie werd deelnemers gevraagd een magazine van hun voorkeur te kiezen. Mensen die konden kiezen uit het display met enige vorm van categorisatie waren meer blij met hun keuzes dan wanneer er geen orde bleek. Uit een soortgelijke studie met het kiezen van koffie smaken bleek zelf dat de categorienaam (A, B, of C) en (Mild, Dark Roast, Nutty) geen enkele invloed had. Het gaat dus puur om het feit dat het geordend lijkt.

De verklaring is dat de ordening – zelfs als deze betekenisloos is – de mensen een gevoel van controle geeft.

Be Sociable, Share!