In de meest recente column van Donald Norman voorspelt hij de terugkeer van de command-line

Tegenwoordig zie je dat de adresbalk van de webbrowsers als moderne dos prompt fungeert.

Zo krijg je bijvoorbeeld met de zin define:user experience in Google de exacte definitie van User Experience.

Zoekmachines veranderen langzaam in antwoord machines die gewone taal begrepen. Zo krijg je in Yahoo met Time in Groningen de plaatselijke tijd te zien.

De moderne command-line doet het echter beter dan zijn voortganger. Het is veel toleranter voor fouten en het lijkt haast op menselijk taal waardoor de commando’s redelijk snel te leren zijn.

In rijke informatieruimtes (bijv. intranet, websites met veel content) werkt allen klikken niet meer. De command-line is dan een uitkomst. Neem bijvoorbeeld het kunnen toevoegen van tags in Gmail, Flickr of Youtube. Allen een moderne variant van de command-line en uitermate geschikt voor het terugvinden van informatie.

In zijn column noemt Norman nog meer voorbeelden. Zijn boodschap is duidelijk. De command-line is met een grote opmars bezig. De moderne command-line is veel minder gevoelig voor fouten en veel gemakkelijker te leren. In de steeds groter en complexer wordende informatieruimte en handig hulpmiddel dus om snel de gewenste informatie te vinden.

Bron: UI Breakthrough-Command Line Interfaces

Be Sociable, Share!