Wetenschappers van de universiteit van New York hebben het programma TrackMeNot ontwikkeld dat analyse van het zoekgedrag van individuen en profilering op basis van het zoekgedrag bemoeilijkt.
TrackMeNot genereert op de achtergrond, zonder dat de gebruiker er last van heeft, willekeurige zoekopdrachten. De zoekopdrachten van de bezoeker worden daardoor verborgen in een overmaat aan irrelevante gegevens, waardoor het feitelijke zoekgedrag extreem moeilijk te analyseren wordt.
TrackMeNot is ontwikkeld omdat zoekmachines gegevens over zoekopdrachten systematisch opslaan en onderzoeken. Analyse van dat soort gegevens maakt echter al snel inbreuk op de privacy van de zoekers
Ook is onduidelijk welke partijen nu of in de toekomst toegang krijgen tot de gegevens, en of ze wel voldoende beveiligd zijn. AOL kwam onlangs al in het nieuws omdat het per ongeluk een bestand met zoekopdrachten op het web publiceerde.
Nog geen reacties op "Browserextensie bemoeilijkt analyse van zoekgedrag"
In de Volkskrant van zaterdag stond een aardig artikel om m.b.v. datamining (analyse van zoveel mogelijk gegevens) terroristen op te sporen.
Als je het artikel mag geloven is het vrijwel onmogelijk bruikbare patronen te herleiden en dus eigenlijk een zinloze bezigheid.
Software als dit zou voor terroristen dus overbodig zijn.
Op zich is het wel een aardig portie tegengas voor instanties die verwachten de veiligheid te vergroten door zoveel mogelijk gedrag op te slaan. (Waarbij bij voorbaat vaststaat dat het niet gaat werken.)
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen