De stichting MKB en Internet lanceert vandaag zoekmachine Zoekveilig.nl. De zoekmachine controleert websites op het al dan niet hebben van een keurmerk. Als een site beschikt over één of meerdere keurmerken is dat zichtbaar bij de zoekresultaten.

In de eerste versie van Zoekveilig.nl zijn de keurmerken Thuiswinkel Waarborg, mkbOK, Qshops en Webshop toegevoegd. Het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) keurmerk is als ‘niet-website’ keurmerk opgenomen. Binnenkort worden ook keurmerken en waarborgen van de NVM, Bovag en CBW toegevoegd. Doel is om alle keurmerken en waarborgen te tonen. Zoekveilig.nl werkt met de zoekresultaten van Vinden.nl.

De initiatiefnemer van Zoekveilig.nl, de Stichting MKB en Internet, startte eind vorig jaar met het keurmerk mkbOK. Dat keurmerk richt zich op alle MKB-bedrijven die actief zijn op internet. Op dit moment zijn volgens Ton van Houten, voorzitter van de stichting, ruim 550 bedrijven in het bezit van een mkbOK keurmerk. Tweehonderd bedrijven wachten nog op goedkeuring van een aanvraag. Volgens Van Houten krijgen sites met een mkbOK-keurmerk geen voorkeursbehandeling in de zoekresultaten.

Een keurmerk tonen is in mijn ogen niet zo’n gek idee, vooral als het gaat om gebruiksvriendelijkheid (dit moet dan nog wel even worden toegevoegd in de keurmerken lijst). Men kan dan gelijk zien dat de site voldoet aan de normen. Dat sites met een keurmerk dan geen voorkeursbehandeling krijgen is wel jammer wanneer het dan gaat om usability.

Bron: Zoekmachine met gekeurde resultaten

Be Sociable, Share!