Lezen volgens een F-patroon

Resultaten van een eyetrack-onderzoek tonen aan dat gebruikers een website volgens een ‘F’-patroon lezen: twee horizontale strepen gevolgd door een verticale.

‘F’ staat voor fast, dat is namelijk de snelheid waarmee gebruikers de inhoud van een website bekijken. In een paar seconden schieten de ogen over de website in een patroon die we niet op school geleerd hebben.

Tijdens een eyetrack-onderzoek gehouden onder 232 respondenten, kregen de testpersonen duizenden websites te zien. Opmerkelijk was het steeds terugkerende ‘F’-vormig leespatroon, welke de volgende componenten bevat:

  • Gebruikers lezen eerst in een horizontale oogbeweging het bovenste deel van de inhoud;
  • Na het lezen van het bovenste deel bewegen de ogen langzaam richting beneden, gevolgd door een of meerdere horizontale bewegingen. Deze oogbewegingen zijn overigens meestal korter dan de vorige horizontale bewegingen;
  • Na de horizontale oogbewegingen scannen gebruikers de inhoud van een website verticaal: ze lezen alleen de eerste twee woorden;

Niet alle leespatronen zijn op te delen in drie verschillende componenten. Soms lezen gebruikers ook uitgebreid het onderste deel van de website, wat het patroon meer doet lijken op dat van een ‘E’. Ook kan het zo zijn dat het leespatroon meer lijkt op een omgekeerde ‘L’, dit is het geval wanneer alleen het bovenste deel goed gelezen wordt.

Hoe dan ook, over het algemeen zullen de leespatronen het meest overeenkomen met die van een ‘F’. Om hierop in te spelen moet er als bouwer rekening gehouden worden met het plaatsen van teksten op de manier waarop er gelezen wordt.

Bron: F-Shaped Pattern For Reading Web Content

Be Sociable, Share!