The network is the computer, luidt een oude slogan van servermaker Sun. Wat toen een voorspelling was, lijkt inmiddels een feit. We zijn er nog niet, maar de revolutie is volop aan de gang. Webdiensten vervangen computersoftware, mensen organiseren en delen hun hele leven op vernieuwende sites en er hoeft straks geen programma meer aan te pas te komen. Behalve je browser dan.

Dit schrijft Tonie van Ringelestijn in zijn artikel over Web 2.0. Dat nieuwe internet kenmerkt zich door een aantal eigenschappen

Internet drijft op zijn gebruikers, wij maken het web. We publiceren er, elke dag weer, ons eigen leven. Nieuw is dat het delen van al die stukjes persoonlijke informatie nu nog makkelijker en vooral nog aantrekkelijker wordt. Informatie afkomstig van diverse websites is steeds beter bij elkaar te brengen en ook makkelijker terug te vinden. Nieuwe informatie op basis van jouw voorkeuren komt zelfs direct naar je toe.

Er tekent zich een revolutie af. Webdiensten gaan software op de computer vervangen. Het web biedt hetzelfde gebruikersgemak en look & feel als computerprogrammas, maar heeft één groot voordeel: het is makkelijker dingen met elkaar te delen. Software wordt daarmee sociaal. Je kan contacten automatisch op de hoogte houden

Uiteindelijk zullen Google, Yahoo en Microsoft allemaal dezelfde Web 2.0-achtige diensten aanbieden voor communicatie, entertainment en office. Internetgebruikers zijn de lachende derde. We kunnen straks kiezen uit nieuwe, goedkope webdiensten die programmas grotendeels overbodig maken. De oude slogan van servermaker Sun is uitgekomen: the network is the computer. Web 2.0 doet daar nog een schepje bovenop: een open en altijd beschikbaar netwerk dat bestaat uit diensten die ons digitale leven aantrekkelijker of op zijn minst makkelijker maken. Ongeacht de computer of het besturingssysteem dat je gebruikt. Het netwerk draait uiteindelijk om niets anders dan het samen delen. Want het web, dat zijn wij allemaal.

Bron: Web 2.0

Be Sociable, Share!