Steeds meer raak ik er van overtuigd dat er een uniforme natuurlijke schoonheid bestaat. Iets waar niemand zich aan stoort in ieder geval. Noem mij één iemand die Angelina Jolie niet mooi vindt. Er zijn al diverse studies verricht naar de invloed van symmetrie en het getal phi op hedendaags design.
Vorige week las ik een leuk artikel op Boxes and Arrows. Het gaat over kleuren uit de natuur welke binnen interface designs zijn opgenomen, de sites lijken direct een stuk levendiger. Ik denk dat de kleuren uit de natuur van grote invloed zijn op onze gesteldheid. Gebruik maken van kleurencombinaties uit de natuur draagt bij aan de credibility van sites!
3 reacties op "Kleuren uit de natuur in interface design."
Voor wie er niet in gelooft, een leuk tooltje om kleurenschema’s te maken: [url=http://www.colorschemer.com/online.html]Color schemer[/url].
Voor mijn gevoel zit je wel aan het rechte eind. Nu ben ik zelf geen fan van Angelina Plastic maar lelijk is ze zeker niet en zo zijn er denk ik erg veel mensen die een standaard zien in “schoonheid”. Al denk ik dat dit per ‘trend/periodes’ verschilt wat mooi is en niet. Symetrie is daarvan van invloed, Brat Pitt is toch ook een voorbeeld van een man met perfecte symetrie (=hoofd)? Daarom denk ik dat natuurlijke schoonheid daarin het ‘sterkste’ is. Angelina is dus misschien juist een minder voorbeeld. Marylin Monroe, J-LO, Beyonce en Brat Pitt wel? Maar voordat we in gaan op de mooie vrouwen denk ik dat de betere of meest aansprekende designs zijn met levensechte en natuurlijke vormen en kleuren… Ik heb hier ooit eens een artikel over gelezen en ga deze eens opzoeken. Dit ben je nog van me verschuldigd.
@Rene: Al denk ik dat dit per ‘trend/periodes’ verschilt wat mooi is.
Dat is nu juist niet het geval met wat naar mijn mening met het artikel bedoeld wordt. Het getal phi waar onder andere naar verwezen wordt is een symmetrisch getal dat staat voor de schoonheid van zaken. Ongeacht trends en periodes!!! Maar juist door alle tijden heen, denk aan Beethoven’s muziekstukken, pyramide’s in Egype maar ook gewoon de groei van de natuur!
Terugkomend op het artikel: ik geloof hier absoluut in. Ben ervan overtuigd dat bepaalde natuurlijke kleuren een positieve dan wel negatieve invloed op ons hebben. Altijd!
@Raymond:
“Rene: Al denk ik dat dit per ‘trend/periodes’ verschilt wat mooi is”
Dit komt niet duidelijk uit de tekst maar ik bedoel hier mee dat bijv. Angelina in de trends valt en dat de personen die van nature mooi zijn ivm. symetrie etc niet aan trends of periodes gebonden zijn.
Ik denk ook wel dat er zoiets is als universele schoonheid. Iets wat het gros van de mensen altijd leuk vindt. Wat dat bepaalt weet ik niet, maar ik weet dat er eens een wiskundig model is ontwikkeld die dit verklaarde.
Zeie: [url=https://www.usabilityweb.nl/nieuwsbericht.php?id=18]Nieuwe formule berekent hoe mooi website is[/url]
[i]Down through the ages, people and cultures have had preferred proportional relationships. What constitutes beauty in one culture is not necessarily considered the same by another culture, but some proportional shapes have stood the test of time and are found in abundance today. Marcus [3] describes the following shapes as aesthetically pleasing.
* Square (1:1)
* Square root of two (1:1.414)
* Golden rectangle (1:1.618)
* Square root of three (1:1.732)
* Double square (1:2)
[/i]
Als het dan inderdaad cultuurgebonden is, dan is het aannemelijk dat het mooi vinden van iets niet aangeboren is, maar in de loop van je leven wordt bepaald. Of iig maar gedeeltelijk aangeboren is.
Misschien heb je een gedeelte dat universeel is, dan een gedeelte dat cultuur (en subcultuur) gebonden is en dan een gedeelte dat persoonlijk is.
Ik von dnog een leuk artikel over een aantal basisprincipes binnen design, erg leuk om te lezen!
[url=http://www.digital-web.com/articles/principles_of_design/]The Principles of Design[/url]
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen