Dit artikel komt uit het Zweedse design magazine CAP&Design en heet 10 dodssynder i webdesign (10 doodzondes van webdesign).
Zoals de titel al doet vermoeden, komen in dit artikel dingen naar voren die een webdesigner nooit van zijn leven mag doen. Jammer genoeg worden veel van deze zondes elk dag begaan door ontwikkelaars en ontwerpers wereldwijd.
- Niet volgen van typografische basis regels
- Te creatief zijn met navigatie
- Creeren van een volgestopt navigatiesysteem
- Zeker weten dat binnen de site de nodige technologie nodig is om het te laten werken
- Denken dat toegankelijkheid alleen over blinde mensen gaat
- Negeren van webstandaarden
- Het, vanaf het begin, niet in je achterhoofd houden van zoekmachines
- Het baseren van de site structuur op uw organisatiestructuur
- Gebruik van grijze tekst op een grijze achtergrond
- Het overslaan van de haalbaarheid studie
Elke dodelijke zonde is in het artikel gedetailleerder beschreven, welke op het moment alleen beschikbaar is in het gedrukte tijdschrift.
Nog geen reacties op "Ten deadly sins of web design"
Nummer 4:De nodige technologie is ongetwijfeld nodig.
Van het origineel “Making sure the site requires certain technology to work” snap ik de bedoeling maar hij lijkt me erg breed geformuleerd. Zo is ‘certain technology’ toch wel een voorwaarde voor het bestaan van internet.
Ook de beoogde doelgroep en het doel van de site kunnen punt 4 aardig beïnvloeden, maar dat is natuurlijk al uitgebreid aan bod gekomen in punt 10. (Die ik dan weer wat beperkt vind)
Jammer dat we in Zweden de volledige versie moeten gaan kopen.
Tobi, ik heb certain technology en de andere punten wat meer uitgediept naar eigen inzicht op mijn blogje. Ik versta onder “certain” dus Flash, Javascript, Java en video. Die moet je alleen gebruiken als het nodig is, en je website moet er niet van afhankelijk zijn. Er moet als dat kan een alternatief geboden worden, bijvoorbeeld ondertiteling of transscriptie van video.
En navigatie menu’s hoeven nooit per se met javascript of flash.
Meer hier:
[url=http://www.usarchy.com/2006/05/de-10-zonden-van-webdesign-usability/]De 10 zonden van webdesign usability[/url]
Ruben, je uitwerking had ik (natuurlijk) al gelezen. Zeker dat vierde punt geeft de toelichting die ik zocht. Volgens mij kun je die niet vaak genoeg noemen omdat je anders in zo’n kan niet/mag niet sfeertje blijft hangen. De geïnteresseerde webbouwer haakt daardoor misschien weer snel af.
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen