De functie van usability is het onderzoeken van gebruikersgedrag en om uit te vinden wat werkt (empirisme). Usability zou eigenlijk ook de rechten van de gebruiker moeten beschermen en zou moeten strijden voor simpelheid (ideologie). Elk aspect heeft zijn eigen plaats, het is belangrijk om het onderscheid te zien.
Empirisme is een filosofische stroming waarin gesteld wordt dat kennis uit de ervaring voortkomt.
Een ideologie is een samenhangende en afgeronde verzameling van ideëen over de samenleving.
2 reacties op "Usability: Empirisme of ideologie?"
Het is een beetje alsof de designer weer tegenover de usabilityexpert staat. Een oude discussie in een nieuw jasje.
En ook hier kunnen de twee naar mijn mening prima samengaan, zoals Marcel aangeeft in zijn artikel: [url=http://usabilityweb.nl/artikel.php?id=24]Dubio; bruikbaarheid of design[/url]
Ik bedoel eigenlijk ook wel dat ‘het gevecht’ gevochten is, het belang van beide is nu wel duidelijk. Neem het [url=http://semanticstudios.com/publications/semantics/000029.php]honinggraat model van Peter Morville[/url].
Daarmee bedoel ik dat de ‘usability advocaat’ ook open moet staan voor een compromis. Een goede designer heeft ook het beste voor met de user, maar vecht ook voor credibility.
Een goede designer houdt zich aan zijn “regels” die voortkomen uit het model van Morville. Het is trouwens nooit erg dat een dergelijke discussie weer aangewakkerd wordt naar mijn mening. Discussie houdt mensen scherp, zeker over dit onderwerp!
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen