Vroeger werden veel programma’s ontwikkelt door programmeurs die geen tot weinig input van de eindgebruikers hadden. Dit had vaak dramatisch gevolgen. Die tijd is gelukkig ver achter ons. Nu worden eindgebruikers meer en meer betrokken bij het ontwikkelproces.

Sari Kujala van de Helsinki University of Technology bestudeerde verschillend onderzoeksmateriaal om inzicht te krijgen in de relatie tussen betrokkenheid van de eindgebruiker en een succesvol eindresultaat. De conclusie: Deze relatie is helemaal niet zo zeker!
Eén onderzoek toonde zelfs aan dat betrokkenheid van de eindgebruiker zelfs resulteerde in een slechter eindresultaat en leidde tot minder innovaties.

Betrokkenheid van gebruikers werkt heel goed om de gebruikerseisen vast te stellen. Ook kunnen eindgebruikers later heel goed worden ingezet bij een een gebruikertest. Worden ze echter ingezet bij het bepalen hoe iets zou moeten, het design, dan gaat het mis. Gebruikers bepalen het wat ze willen, designers hoe dat het beste bereikt kan worden.

bron: Users Are Not Good Designers

Be Sociable, Share!