Vorige week werd ik getipt om de nieuwe navigatie van The Guardian website te bekijken. Na er een aantal malen doorheen te hebben geklikt ben ik overtuigd. Het werkt!

Navigatie Guardian.co.uk

De navigatie bestaat uit een hoofdmenu en een ogenschijnlijk submenu. Maar dat is het niet, althans niet helemaal. Wanneer je op een hoofdmenu item klikt verschijnt de titel hiervan in de tweede menubalk. Hiermee is ook direct het eerste item uit je kruimelpad een feit. Wanneer je vervolgens op een submenu item klikt wordt deze toegevoegd aan je kruimelpad, vervolgens verschijnen de subsubmenu items.

In eerste instantie lijken het sub- en subsubmenu items, maar wanneer je iets langer rondklikt zie je dat het gerelateerde items zijn aan de hoofdknop. Of aan de knop welke je daarvoor hebt aangeklikt.

Op deze manier hoef je niet elke pagina uit de webstructuur in je menu te verwerken, deze pagina’s kun je overigens vanuit de content toegankelijk maken (verreweg de meeste gebruikers surfen middels hyperlinks in de content).

De vormgeving draagt voor een groot deel bij aan het succes van deze navigatievorm. Ik denk dat ze met deze manier van navigeren een innovatieve wijze hebben gevonden om zo’n contentrijke website te structureren.

Be Sociable, Share!