Menu met icoon

Een mysterie in de menu en toolbar-userinterface van Microsoft Office 97-2003 is welke menu-items iconen toegewezen krijgen. Een snelle blik op de top-level menus van Office-programma’s laat zien dat sommige items iconen hebben en anderen niet.

Iconen zijn oorspronkelijk aan items gegeven die zowel in het menu als in de toolbar staan. Het voornaamste doel hiervan is dat er een visuele link tussen het toolbaricoon en het menu-item gelegd kan worden, welke de relatie tussen deze twee moet verduidelijken. Aan de andere kant hebben de items die niet aanwezig zijn in een toolbar, maar wel in het menu, geen icoon.

Hoe dan ook, echte regels voor het wel of niet toewijzen van een icoon aan een menu-item zijn er niet. Daarom begonnen vele ontwerpers deze iconen te gebruiken voor andere doeleinden: het helpen opvallen van een nieuwe functie. Het gevolg hiervan is dat er een brij aan menu-items zonder en menu-items met icoon is ontstaan.

Gezegd kan worden dat alle features die vertegenwoordigd zijn in de top-level van een menu, items hebben. Dit geeft het visuele ontwerp een meer eenvormige verschijning en helpt de gebruiker de functies sneller te herkennen. En ondanks dat het verzinnen en ontwerpen van menu-iconen een tijdrovende en kostbare bezigheid is, is het een taak die het waard is onderdeel van het geheel te zijn…

Bron: Which menu items get icons?

Be Sociable, Share!