Als Card Sorting de grote broer is dan is Category Agreement Analyis (CAA) het kleine zusje.

CAA is een handige methode om de informatie architectuur van een website te bepalen.

Het werkt als volgt. Maak drie kolommen. In de linkerkolom som je de meest belangrijke informatie op in een lijst. De middelste kolom noem je hoofdmenu en de rechterkolom submenu. Vervolgens deel je deze formulieren uit onder respondenten. Deze vraag je om in de kolom waar zij deze informatie op de website verwachten (hoofdmenu of submenu) een juiste naam voor het menu-item te bedenken.

Vervolgens tel je op welke items het vaakt in het hoofd- en submenu werden geplaatst en welke namen het vaakst gekozen werden. Voila je hebt nu een menu-structuur

Deze methode is handig omdat er geen observator bij de respondenten hoeft te zijn. De test is dus snel en mensen kunnen het invullen wanneer ze daar zelf tijd voor vinden. Het nadeel is echter dat de informatie niet gesorteerd wordt. Je weet enkel of men het in het hoofdmenu of in het submenu plaatst. Dit kun je alsnog bepalen door de resultaten uit de CAA uit te knippen en hier een Card Sorting mee te doen. Zo vullen beide methodes elkaar perfect aan.

Bron: The CAA: A Wicked Good Design Technique

Be Sociable, Share!