Ander medium, andere regels

De verschillen tussen papier en beeldscherm zijn legio en goed gedocumenteerd. Zo is algemeen bekend dat het 25 % meer tijd kost een tekst vanaf een beeldscherm te lezen. Bezoekers scrollen en zijn wispelturig en daar houd je als webredacteur rekening mee. Een ander medium betekent andere regels.

Kort en duidelijk

Je weet dat je maar 8 seconden de tijd hebt om de aandacht van je lezer trekken. Je zinnen moeten kort en duidelijk zijn. Geen regels die het hele scherm van links naar rechts vullen maar zinnen die 10 woorden lang zijn en in alinea’s van 5 regels staan. Je weet dat je in een webtekst de aantallen als cijfers moet vermelden en dat je nooit teveel koppen en tussenkoppen kan gebruiken.

Een belangrijke regel

Naast alle verschillen, en de richtlijnen die ze met zich mee brengen, blijven de overeenkomsten wat onderbelicht. Een belangrijke regel die voor het schrijven op papier geldt en vooral bekend is bij fictieschrijvers, verdient wat naamsbekendheid onder webredacteurs. Het advies aan elke beginnende schrijver is; show, don’t tell. Laat zien wat je bedoelt zonder het te vertellen.

Een beeld voor ogen

Je kunt je lezer vertellen dat Piet boos is maar je kunt hem ook met deuren laten smijten, met gebalde vuist op tafel laten staan en een ander de huid vol laten schelden. Dan heeft je lezer een beeld voor ogen, leeft hij mee met Piet en gelooft hij alles wat je hem vertelt.

Laat het zien

Show, don’t tell is onmisbaar bij fictie maar werkt ook bij webteksten. Wat je voor Piet deed met actie en dialoog doe je voor webteksten met projecten, referenties en testimonials van tevreden klanten. Laat aan de bezoekers zien welke klussen je gedaan hebt, voor of met wie je werkt en laat je tevreden klanten aan het woord. Laat het zien in plaats van het te vertellen.

Een gedenkwaardige site

Laat je bezoeker zelf tot de conclusie komen dat je betrouwbaar, efficiënt, jong en dynamisch bent. Hij vertrouwt zijn eigen oordeel. Je tekst is interactief en helpt je een band te scheppen met je bezoeker. Je teksten overtuigen en een bezoek aan jouw site wordt gedenkwaardig.

Be Sociable, Share!