Kort en bondig is het devies van elke webredacteur. Stelregel is dat een tekst op het scherm 50 procent korter is dan een tekst op papier. Je moet dus zorgvuldig kiezen. Is een woord niet onmisbaar, dan kun je het met een gerust hart schrappen.

Twee woorden die lang niet altijd een rol van betekenis spelen zijn er en om. En wat niets toevoegt kun je online beter weglaten, het levert vaak een pittigere formulering op. Maar pas op dat je de grens tussen pittig en onleesbaar niet overschrijdt.

Wanneer kun je er en om weglaten en wanneer kun je er niet omheen ze toch te gebruiken? Jan Renkema concludeert in Schrijfwijzer dat de taalgebruiker op zijn eigen taalgevoel moet vertrouwen. Er zijn, schrijft Renkema, in kort bestek geen regels voor te geven. Een voorbeeld kan hij wel geven. Als de zin al een algemene plaatsbepaling bevat dan bestaat een voorkeur voor het weglaten van er.

Hetzelfde geldt voor om. Zinnen waarin het kan worden weggelaten zijn moeilijk te herkennen. Volgens Renkema is het daarom handiger om om te gebruiken, ook waar het misschien geschrapt kan worden. De zin loopt dan vaak wat soepeler. Daar valt wat voor te zeggen. Webteksten moeten kort en bondig zijn maar ook prettig te lezen.

Taalgevoel, algemene plaatsbepalingen, soepele zinnen. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Ik geef een paar voorbeelden. “Om geld in te zamelen is er een stichting opgericht”, schrijft www.2bdesignstudio.com. Zie hoe de zin zonder er ook prima loopt. “Om geld in te zamelen is een stichting opgericht”.

Soms is er te onpersoonlijk. Laat het niet weg, want dan rammelt de zin, maar vervang het. “Er is al een volledige website vanaf € 250,- ”, schrijft www. 4sightonline.nl. Persoonlijker is: U heeft als een volledige website vanaf € 250,-

“Heb je je wel eens afgevraagd hoe het is om doof of slechthorend te zijn?” vraagt www.orenomtehoren.nl. Zonder om staat er precies hetzelfde. Hetzelfde geldt voor de zin: “De Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft inwoners van het stadsdeel Slotervaart gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid om overlast door jongeren (…) in de wijk op te lossen”, op frontpage.fok.nl/nieuws

Geen grootse aangelegenheid maar voor de liefhebber leuk om over na te denken.

Be Sociable, Share!