Sanoma en Ilse hebben samen met onderzoeksbureau Interview-NSS Synovate onderzoek gedaan naar de verschillende types internetter.

Men onderscheidt vijf types internetters. De verschillende segmenten worden onderscheiden door houding en gedrag: de intensiviteit en het enthousiasme waarmee personen gebruik maken van internet en andere digitale toepassingen en apparaten.

  • Hulpzoekers – Internetgebruikers die zich minder thuis voelen op internet en om die reden minder vaak online zijn en wat vaker hulp inroepen van anderen. Ze hebben doorgaans een wat oudere computer en internetten via een inbelverbinding.
  • Pretinternetters – Internetgebruikers voor wie internet vooral een bron van entertainment is. Ze spelen eenvoudige spelletjes, downloaden muziek en kijken af en toe filmpjes op internet.
  • Functionele gebruikers – Internetgebruikers voor wie internet juist handig is om even iets op te zoeken. Een telefoonnummer of informatie over een product waarin men is geïnteresseerd, e-mailen en internet bankieren. Deze groep zet de computer steevast uit na gebruik en internet ook wel eens (graag) een dagje niet.
  • Frequente surfers – Internetten terwijl TV of radio (desgewenst online) aanstaan. Deze groep zet de computer zelden uit en is dagelijks meerdere keren online te vinden. De frequente surfer maakt vooral functioneel gebruik van internet, maar ook voor vermaak weten ze het internet te vinden. De meeste frequente surfers maken gebruik van ADSL.
  • Technofans – Veelal jonge mannen met veel affiniteit voor technologie. De computer is relatief nieuw en middelpunt van alles. Hij gaat niet uit en wordt zeer intensief gebruikt voor alle mogelijke toepassingen. Technofans geven gemakkelijk hun mening online. Ze doen ook van alle segmenten het gemakkelijkst aankopen bij (onbekende) online winkels.

Evert Jan Koning van Vue Royale is altijd zeer gereserveerd bij dergelijke onderzoeken, omdat ze feitelijk niet meer dan een harde segmentatie in enkele zuilen oplevert terwijl internetters (net als willekeurig welk mens) veel dynamischer zijn in gedrag.

Bron: Onderzoek Interview-NSS naar type internetter

Be Sociable, Share!