Bezoekers van websites gebruiken hyperlink om te navigeren. Als hyperlinks niet opvallen, of bezoekers niet het idee hebben dat ze klikbaar zijn, zullen ze niet worden gebruikt. De bezoeker zal teleurgesteld in het weinige aanbod en de website snel verlaten.
Het onderstrepen van hyperlinks zorgt ervoor dat bezoekers snel snappen dat iets een hyperlink is. Er zijn echter gevallen waarin het beter is om niet voor onderstreping te kiezen omdat dit ten koste gaat van de leesbaarheid van de tekst.
Situaties waarin onderstreping soms beter kan worden vermeden:
- Bij de navigatie;
- Bij lange opsommingslijsten;
- Bij een homepage met veel hperlinks.
Wijk je echter af van de standaard om hyperlinks te onderstrepen zorg dan dat je op een andere manier geen ruimte over laat voor twijfel en communiceer duidelijk dat iets klikbaar is. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de hyperlink een blauwe kleur te geven.
Wat je ook kiest zorg ervoor dat je je keuze consistent doorvoert en test het altijd met eindgebruikers.
Nog geen reacties op "Moet je hyperlinks altijd onderstrepen?"
“Bij lange opsommingslijsten; ”
Wat wordt hiermee bedoeld?
Wordt hierbij gedacht aan opsommingen als links of een links in een opsomming?
In het tweede geval natuurlijk wel onderstrepen.
Voor de rest ben ik het eens met het artikel.
Bas: bij beiden, als je meer dan enkele links in een opsomming hebt natuurlijk. Als je 1 link in een opsomming hebt, moet die ene natuurlijk wel onderstreept zijn.
Bedankt voor je feedback Ruben.
Wellicht is het ook een idee om met dashed(gestreepte) onderlijning te werken om te voorkomen dat de onderstreping teveel opvalt en in de weg gaat zitten?
@Niek, ik zou hier niet zo snel voor kiezen. Gestreepte onderlijning wordt namelijk ook vaak gebruik om de betekenis van afkortingen weer te geven,
Daarnaast denk ik dat het verschil tussen gestreepte of gehele onderlijning te weinig is om het probleem van visuele clutter weg te nemen.
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen