Eigenlijk te triest voor woorden maar de websites van de grote politieke partijen voldoen niet aan de overheidsrichtlijnen voor websites. Ze zijn vrijwel niet toegankelijk voor blinden en slechtzienden, zo blijkt uit onderzoek van keuringsinstelling XS Check en internetbureau Tam Tam.

Per 1 september van dit jaar moeten websites van de rijksoverheid voldoen aan toegankelijkheidsrichtlijnen. Deze zijn opgesteld om mensen met een functiebeperking deze websites toch gewoon te kunnen laten gebruiken. Geen enkele van de vijf grote politieke partijen blijkt echter zelf te voldoen aan deze richtlijnen, zo concludeerden de onderzoekers.

De PvdA en VVD scoren beide slecht doordat ze tekst in afbeeldingen plaatsen. Hierdoor is deze tekst onbruikbaar voor blinden en slechtzienden. Ook verzuimen beide partijen om tekstuele alternatieven te bieden voor afbeeldingen. Het CDA schiet onder meer tekort op het gebied van toegankelijkheid doordat het Flash gebruikt om de partijdoelstellingen te duiden.

De linkse partijen SP en GroenLinks scoren relatief gezien nog het best, al komen ook hun websites niet door de toetsing. Op de site van de SP kunnen gebruikers bijvoorbeeld de lettergrootte niet aanpassen, terwijl bij GroenLinks de lay-out niet meeschaalt met de tekst.

Bron: Websites politieke partijen schenden overheidsrichtlijnen

Be Sociable, Share!