Economische kloof
De economische kloof komt voor uit het feit dat sommige mensen over onvoldoende financiële middelen beschikken om een pc aan te schaffen. Hierdoor kunnen ze geen gebruik maken van het Internet wat weer negatieve gevolgen heeft voor hun sociale positie. Computers dalen echter sterk in prijs.

Jakob Nielsen voorspelt dat de economische kloof binnen vijf jaar is gedicht.

Gebruikersvriendelijkheid kloof
De gebruikersvriendelijkheid kloof is echter een ander verhaal. 40% van de bevolking heeft moeite met lezen en schrijven. We weten hoe we moeten schrijven voor het web en toch gebeurt het te weinig.

Een ander voorbeeld is toegankelijkheid voor ouderen en minder-validen. De richtlijnen zijn duidelijk en we kunnen dit probleem oplossen. Feit is echter dat het te weinig gebeurt. Overheidssites falen massaal op toegankelijkheid.

Jakbob Nielsen is gematigd positief. Het probleem zal worden opgelost omdat we weten hoe we het kunnen oplossen, het zal echter nog wel een tijdje duren.

Empowerment kloof
Met de empowerment kloof bedoelt Nielsen het verschil tussen mensen die volledig gebruik weten te maken van de mogelijkheden en zij die dit niet weten.

Hij haalt het voorbeeld aan van participatie. 90% van de bezoekers draagt niet bij aan de inhoud (bijvoorbeeld recensies) van de website en slechts 1% van de bezoekers is verantwoordelijk voor de meeste bijdragen.

Een ander probleem is het effectief gebruik maken van een zoekfunctie. De meeste mensen klikken niet verder dan de eerste paar resultaten en geavanceerd zoeken wordt zelden gebruikt. Het web wordt steeds groter en groter en het kunnen vinden van de juiste informatie zal de empowerment kloof vergroten.

Jakob Nielsen is pessimistisch als het gaat om het dichten van deze kloof.

Bron: Digital Divide: The Three Stages

Be Sociable, Share!