De overheid moet volgens Burger@Overheid veilig internetgebruik waarborgen door een internetrijbewijs en firewalls op pcs verplicht te stellen. Internetters zijn zich bewust van de veiligheidsrisicos. De meeste respondenten achten zichzelf als eerste verantwoordelijk. Tegelijk vindt tweederde van de respondenten dat de overheid meer verantwoordelijkheden zou moeten nemen voor de digitale leefomgeving.

Dit kan de overheid doen door eisen te stellen aan de toegang tot de digitale snelweg, bijvoorbeeld door het verplicht afleggen van een vaardigheidstest voordat mensen internet gaan gebruiken. Daarnaast zou de veiligheid van online diensten gewaarborgd kunnen worden door geen computers meer af te leveren zonder firewall, aldus de onderzoekers.

De organisatie adviseert de overheid om meer te doen aan digitale inburgering. Het schort aan afdoende maatregelen ter voorkoming van risicos en bescherming van onervaren gebruikers. Op dit moment loopt er een campagne om DigiD te stimuleren, veel burgers krijgen via DigiD voor het eerst te maken met het kiezen van een wachtwoord. De overheid moet burgers helpen dit op verantwoorde wijze te doen.

Bron: Webwereld

Be Sociable, Share!