De eerste versie van Word verscheen al voor de val van de Berlijnse muur. Sindsdien zijn computer veel krachtiger geworden en zijn ook de functionaliteiten van Office sterk uitgebreid. De interface is echter al vrijwel 17 jaar hetzelfde. Aldus Jensen Harris, Office user interface manager van Microsoft.

Verschillende gebruikers klagen dan ook dat office te complex is en dat men veel functionaliteiten niet vinden kan.Tijdens het ontwikkellen van Office 2007 maakte men daarom veelvuldig gebruik van eyetracking. Hierdoor kreeg men veel inzicht in de interessegebieden. Op basis van dit inzicht werden telkens verbeteringen aan de user interface doorgevoerd.

Een belangrijke verbetering ten opzichte van de vorige versies van Office is het introduceren van de ribbon.

Ribbon, office 2007De ribbon vervangt de traditionele dropdown menustructuur. Afhankelijk van de toepassing en de taak krijg de gebruiker andere features te zien. Alles staat nu gegroepeerd waardoor het aantal saccaden (razendsnelle beweging van de ogen die tot doel heeft een nieuw fixatiepunt te vinden) verminderen en de interface veel effici├źnter is in gebruik.

Bron: Video: Microsoft on its new Office design

Be Sociable, Share!