In 2000 schreef Jakob Nielsen een colum Drop-Down Menus: Use Sparingly. Zijn advies, lange selectiemenu’s zijn ongeschikt voor navigatie. Je moet teveel scrollen en de inhoud van alle opties wordt verborgen.
In het handboek website usability pleiten Kassenaar en Rijswijk er juist voor om selectiemenu’s te gebruiken voor lange keuzelijsten zoals een lijst met landen.
Bruce Lawson vraagt zich af of landenkeuze via selectiemenu’s wel zo’n goede oplossing is. Stel je woont in Zimbambwe en je Internet met een screenreader, ga je dan wachten totdat deze alles heeft voorgelezen? Of stel je gebruikt je mobiele telefoon om te internetten, ook dan wordt je niet echt blij van een lange scrollijst.
Lange selectiemenu’s brengen op het gebied van toegankelijkheid dus nogal wat problemen met zich mee.
Waarom gebruiken we niet gewoon een tekstveld om een land in te voeren? Valideren van een verkeerde invoer is niet zo vreselijk ingewikkeld. Voert iemand AUS in dan kun je hem met radiobuttons laten kiezen uit Austria of Australia bijvoorbeeld.
Nog een mooiere oplossing vinden we op de website van KLM. Het “Naar veld” is een tekstveld. Zodra je daar begint te typen krijg je in een selectielijst alle mogelijke opties. Het beste van beide werelden gecombineerd lijkt het.
Nog geen reacties op "Lange selectielijsten ongeschikt voor landenkeuze"
Hetzelfde idee wordt ook al n tijdje gebruikt op de NS homepage bij het invoeren van een plaatsnaam: http://www.ns.nl
Hetzelfde probleem tref je regelmatig aan bij data. Lijstjes van 1900 tot 2000 zoveel.
“Het beste van beide werelden gecombineerd lijkt het.”
Dat zie ik toch anders. De selectielijst die tevoorschijn komt als je in het ‘naar’-veld begint te typen is immers volledig op javascript gebaseerd. En in plaats van dat javscript als ‘progressive enhancement’ van de (x)html wordt gebruikt, verzorgt javascript hier de hoofdfunctionaliteit.
Kortom, zonder javscript in je browser (screenreaders, mobiel internet, etc) kun je er letterlijk en figuurlijk geen kant mee op!
@Koen. Kwestie van uitwerking. Met javascript kun je eenvoudig de select vervangen door een tekstbox + extra functionaliteit.
Ja dat begrijp ik. Ik bedoelde maar te zeggen dat het in het gegeven voorbeeld niet goed is toegepast.
Alleen jammer dat het niet werkt als JavaScript staat uitgeschakeld. Qua toegankelijkheid brengt het dus nogal wat problemen met zich mee.
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen