Op zijn weblog schrijft Jensen Harris over Fitt’s Law en hoe ze hier rekening mee hebben gehouden tijdens de ontwikkeling van Office 2007.

Fitt’s Law is genoemd naar de psycholoog Paul Fitts die de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw voor de Ohio State University onderzoek deed naar ergonomische layout voor vliegtuigcockpits.

Zijn wet schrijft voor dat hoe groter een element of hoe dichterbij een element is des te sneller het te bedienen is. De wet gaat ook op voor websites. Hoe dichterbij en hoe groter een element is, des te sneller en makkelijker kunnen we erop klikken.

Velen zullen het wellicht niet geloven maar voor heel veel mensen is de muis best moeilijk te gebruiken. Vandaar dat Fitt’s Law ook zo van belang is voor webdesign

Harris noemt nog een ander interessant punt en dat is het steeds hoger worden van schermresoluties. Zo’n 2 a 3 jaar geleden surften de meesten nog met 800×600 en was alles op het scherm nog groot. Nu is 1024×780 gemeengoed en stappen de meesten alweer over naar nog hogere resoluties. Website elementen worden dus steeds kleiner en komen steeds verder weg te staan waardoor ze moeilijker aan te klikken zijn.

En manier om dit probleem op te lossen is door gebruik te maken van het principe van elastic design. Hierbij is niet alleen het lettertype schaalbaar maar past de gehele website zich aan. Een mooi voorbeeld hiervan is de Groninger Internet Courant. Mijn verwachting is dat we het principe van elastic design steeds meer zullen gaan zien de komende tijd.

Bron: Giving You Fitts

Be Sociable, Share!