Wanneer en hoe navigatie via broodkruimels wordt gebruikt.
Angela Colter en haar collegas hebben 4,775 websites onderzocht op de aanwezigheid van broodkruimels. Voor dit onderzoek hebben 14 respondenten verschillende taken uitgevoerd op vier websites die broodkruimels gebruikten.
Een aantal hoogtepunten:
- 17 procent van de websites gebruikt broodkruimels;
- 47 procent van deze websites gebruikt het groter dan > symbool;
- Alle respondenten, op een na, gebruikte de broodkruimels;
- Vier van hen gebruikte de broodkruimels consistent systematisch;
Zij concluderen dat broodkruimels gebruikt worden als het een broodkruimel label is waar ze naar zoeken. Dit doet vermoeden dat broodkruimels niet gebruikt worden voor orientatie of als back knop, maar als vooruit knop.
Nog geen reacties op "Onderzoek naar broodkruimels"
Ik vind dit eigenlijk maar een rare conclusie.
Broodkruimels geven immers de stand in de navigatie op een website weer. Het ondersteunt de hoofdnavigatie en helpt bezoekers de structuur van de site te begrijpen.
In die zin zou je kunnen beweren dat een broodkruimelnavigatie het navigeren voorspelbaarder maakt.
Maar om vervolgens te veronderstellen dat het gebruikt als ‘vooruit-knop’ … dat snap ik niet.
Je kunt immers bij broodkruimels domweg niet vooruit.
@Koen,
Ik heb originele onderzoek er even op na gelezen.
Een quote over de vogels die de broodkruimels opaten uit het sprookje van Hans en Grietje.
[i][…]Had the birds come to the forest specifically looking for bread? No. The crumbs just happened to be what the birds wanted, where the birds happened to be. So it is with breadcrumbs as navigation elements: if a breadcrumb label happens te match what the user is looking for, and the user happens to see it, they may indeed use the links provided[/i]
Voorbeeld: Stel je komt een op een webpagina binnen met productinformatie over bijvoorbeeld de film Kill Bill2, in het broodkruimelpad zie je dat het valt in de horror-categorie, je klikt hier op en zit een ander horror film die je ook graag wilt hebben. Een stap terug in de hiërarchie en stap vooruit in termen van vinden wat je zoekt.
Aaaaah … op die manier!
🙂
Sorry hoor, maar als je op een webpagina binnenkomt met productinformatie over bijvoorbeeld de film Kill Bill2 dan heb je dus op die site nog geen andere pagina’s bezocht. Je broodkruimelpad is dan toch LEEG? Dus valt er heel niet naar horrorfilms te klikken.
Of heeft de term broodkruimelpad tegenwoordig een nieuwe betekenis? Volgens mij wordt het namelijk verward met ‘pad’, wat aangeeft hoe je van de root naar je huidige positie komt. In tegenstelling tot het broodkruimelpad, dat JOUW route aangeeft vanaf het begin tot waar je nu bent, zo had Hans (van Grietje) ze in ieder geval bedoeld.
@doedje: niet iedereen komt via de ‘hoofdpagina’ op een website binnen. Een goed opgebouwde breadcrumb geeft dan (extra) informatie waar men zich op de site bevindt. Een klik op 1 van de links in die breadcrumb moet je dan zien als ‘vooruit’.
Maar ben met je eens dat de term ‘vooruit’ in dit verband wat ongelukkig gekozen is.
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen