Bij het ontwerpen van een nieuwe sitedesign is het belangrijks te weten hoe een gebruiker naar informatie zoekt. In de praktijk blijkt namelijk dat zich vaak situaties voordoen waarbij bezoekers niet precies weten wat ze op (complexe) internetsites of intranet zoeken.

Om een beter beeld te krijgen van meerdere informatietaken en hiermee rekening te kunnen houden tijdens het ontwerpen, kan er onderscheid gemaakt worden tussen vier soorten zoektaken, te weten:

  • Known-item;
  • Exploratory;
  • Don’t know what you need to know;
  • Re-finding.

Known-item
Deze zoektaak is de meest eenvoudige van de vier. De gebruiker weet wat hij zoekt, welke woorden hij daarvoor moet gebruiken en waar hij ongeveer moet beginnen. De gebruiker is (meestal) tevreden met het eerste antwoord en de taak verandert niet tijdens het zoekproces.

Exploratory
Bij een ori├źnterende zoektaak heeft de gebruiker een globaal idee van wat hij zoekt. Hij weet niet precies welke informatie hij zoekt en met welke woorden hij dit moet beschrijven, laat staan waar de zoektocht zal moeten beginnen. Tijdens de zoektaak zal de gewenste informatie veranderen naar mate hij meer informatie vindt.

Don’t know what you need to know
De hoofdgedachte bij deze zoektaak is dat de gebruiker meestal niet weet wat hij zoekt, de gebruiker denkt te weten wat hij zoekt maar bedoelt eigenlijk iets anders. Dit is een goed voorbeeld van een gebruiker die op een website surft zonder een specifiek doel.

Re-finding
De laatste zoektaak is het minst gecompliceerd. De gebruiker zoekt iets dat hij al eens eerder gezien heeft, hij weet meestal precies waar hij de informatie kan vinden. Het is dus eigenlijk zoeken naar informatie die hij eigenlijk al gevonden heeft.

Het meest belangrijke is niet het plaasen van een zoektaak in een van deze categorieen, maar het weten dat ze bestaan. Observeren hoe gebruikers informatie benaderen, overwegen wat dat betekent en vervolgens zo ontwerpen dat zij eenvoudig kunnen vinden wat ze zoeken.

Bron: Four Modes of Seeking Information and How to Design for Them

Be Sociable, Share!