De usability-consultant en de grafisch vormgever lijken soms aartsrivalen. Dat wat bruikbaar is is niet mooi en dat wat mooi is is niet bruikbaar.

Vorm volgt functie is het strijdmotto van vele usability evangelisten. Maar is dit niet een te eenzijdige standpunt?

Serco Usability Services deed een gebruikerstest en vroeg de testpersonen naar een menu te kijken dat bestond uit negen mooie en kleurlijke icoontjes. In de ene versie stonden de iconen op zich in de andere versie waren ze voorzien van een label. De testpersonen begrijpen het menu met de iconen zonder label niet.

Het verbazingwekkende is echter dat ze wel de voorkeur geven aan dit menu. Ze geven toe dat het moeilijker te begrijpen, maar dat maakt ze niet uit. Dit menu ziet er mooier uit en na een paar keer oefenen snappen we het toch wel.

Andrew’s Usability in the Real World: Looks, or Brains?

Be Sociable, Share!