Waar zijn de tijden gebleven dat de telefoon gewoon nog een telefoon was? Moderne alledaagste technologie is vaak te complex voor de gemiddelde gebruiker, aldus Ralph Hinderberger van User Experience Management. De oorzaak van al deze complexe apparaten noemt Hinderberger “featuritis“. Hiermee bedoelt hij de neiging van fabrikanten om steeds meer functies toe te voegen in steeds kleinere apparaten. Werkelijk wondertjes van moderne techniek, alleen een gebruiker kan er niet mee overweg.

Neem bijvoorbeeld de mobiele telefoon. De hogeschool van Gelsenkirchen vroeg 1200 proefpersonen om een sms te versturen met een ander type telefoon dan ze zelf hadden. Slechts 1/3 slaagde erin deze toch redelijk simpele taak te vervullen.

Volgens dr. Lothar Muehlbach zijn er tal van voorbeelden te vinden waaruit blijkt dat veel produkten niet aansluiten bij de eindgebruiker. Hij zag laatst een nieuwe hifi set met een opslagcapaciteit voor een hele collectie cds. Het display was echter zo klein dat niet te lezen wat nu was opgeslagen. Fabrikanten moeten meer streven naar eenvoud van en gebruiksvriendelijkheid, aldus Muehlbach.

Professor Hartmut Wandke denkt dat vooral oudere mensen de dupe zijn van de steeds complexere technologie. Maar ook ziet hij nog vaak jongeren worstelen en gefrustreerd raken tijdens het omgaan met nieuwe gadgets.

Het is de eigen verantwoordelijkheid van de consument om tijdens de aanschaf van produkten te letten op het gebruiksgemak. Weet vooraf goed wat je van een produkt en verwacht en welke functionaliteiten je nodig hebt. Kies vervolgens het produkt die dit het beste doet, aldus Wandke.

Bron: Many users confused by multiplicity of functions on modern gadgets

Be Sociable, Share!