Een nieuwe studie laat zien dat gewelddadige games invloed hebben op het gedrag van gamers. Eerder onderzoek liet al zien dat mensen die gewelddadige games spelen vaker agressief gedrag vertonen, maar dit zou ook veroorzaakt kunnen worden doordat dergelijke mensen sneller dergelijke games spelen. Bij het nieuwe onderzoek werd de hersenactiviteit van 39 gamers gemeten en gekeken naar de emotionele impact van bepaalde beelden.

Bij het zien van beelden van real life geweld bleken de gamers die regelmatig gewelddadige games speelden hier minder op te reageren dan de andere groep. Daarnaast bleek de groep met de laagste reactie op de gewelddadige beelden het meeste geweld te gebruiker bij het afstraffen van een virtuele tegenstander.

De groep bleek wel normaal te reageren bij het zien van andere beelden zoals die van zieke kinderen of dode dieren. Hoewel hieruit niet direct blijkt dat gewelddadige games agressie veroorzaken is het wel een aanwijzing dat dergelijke games effecten hebben op de hersenen die kunnen resulteren in agressief gedrag, aldus de onderzoekers.

Dit doet me ook weer denken aan het bericht ethiek en user interface design. Het is goed om als designer op de hoogte te zijn van de consequenties die je ontwerp hebben kan.

Bron: Gewelddadige spellen hebben invloed op gedrag

Be Sociable, Share!