Apple wordt vaak aangehaald als een voorbeeldbedrijf als het gaat om vormgeving en gebruiksvriendelijkheid. Apples iPod bijvoorbeeld ziet er fraai uit is en is zeer makkelijk in gebruik. Op het gebied van toegankelijkheid is er echter nog een slag te winnen, aldus toegankelijkheidsexpert Anthony Tusler.

Tusler is een pleitbezorger voor het universal design concept en beschuldigt Apple ervan niet genoeg te investeren in innovaties die hun produkten toegankelijk en bruikbaar maakt.

Het toegankelijk maken van produkten is belangrijk want het helpt mensen met een functiebeperking een actievere rol in de samenleving in te nemen. Als deze groep mensen ook normaal gebruik kunnen maken van mobiele telefoons, websites en andere elektronica zal er meer arbeidsparticipatie zijn. Deze groep mensen wel net als ieder ander gewoon functioneren in de samenleving maar wordt nu buitengesluiten door ontoegankelijke technologie, aldus Tusler.

Tusler heeft veel vertrouwen in de nieuwe generatie ontwerpers. Als ze de ideeen van universal design en gebruiksvriendelijkheid tijdens hun studie aangereikt krijgen zullen ze geen produkten meer kunnen maken die hiermee in strijd zijn.

Het is ook wel leuk om eens na te denken over de opkomst van touchscreens, hoe toegankelijk zijn deze voor iemand die blind is?

Bron: Apple must improve its UI, disability expert warns

Be Sociable, Share!