Eén van de vele richtlijnen in usabilityland is: Stel een zoekfunctie beschikbaar op elke pagina. Zoekfuncties zijn met name voor content websites een handige en snelle manier om tot je doel te komen. Veelal verwacht een bezoeker een zoekveld aan de bovenkant van de pagina.

Ik ben niet zo’n klikker en ga altijd vrij snel naar de zoekfunctie. Vandaag kwam ik op de twee onderstaande websites terecht en ik moest snel wat informatie vinden dat ging iets minder snel dan ik op dergelijke grote sites verwacht..

XS4ALL: Zoekt en gij zult vinden Vooral op websites die veel verkeer genereren mag je verwachten dat ze meedenken met de gebruiker. Eén van de meest bezochte websites in Nederland is XS4ALL. Ze bieden het zoeken naar algemene informatie wat omslachtig aan. Wil je op deze website zoeken dan moet je eerst de zoekknop vinden tussen de 21 keuzeknoppen (!!) en pas dan kun je geavanceerd zoeken.

Essent: Zoeken? Ga maar lekker klikken. De website van Essent biedt helemaal geen zoekfunctie aan. Nou ja pas in de tweede laag van de website wordt het aangeboden als je specifiek naar vraag & antwoord gaat. Deze website met name gericht om te klikken, niet echt voor bezoekers als mij dus.

Mis jij ook een zoekfunctie op dergelijke websites?

Be Sociable, Share!