In 1997 deed Jakob Nielsen een onderzoek naar het leesgedrag van mensen op websites. Zijn conlusie was dat mensen niet lezen op websites. In plaats hiervan scannen ze de pagina op zoek naar relevante informatie.

Veel mensen trokken vervolgens de conclusie dat mensen websites anders lezen dan papier. De redenen hiervoor zijn dat het lezen vanaf een beelscherm vermoeiender is en dat websites vooral een actieve houding vragen.

In haar column vraagt Caroline Jarret zich af of de conclusie dat het lezen vanaf beeldscherm anders is dan van papier wel juist is.

Lezen vanaf het beeldscherm is anders dan wat? Scannen we een krant niet? Lezen we nu echt werkelijk alle informatiefolders die we dagelijks binnen krijgen? En hebben we nog nooit een hele zin op een website gelezen?

De eigenschappen van een beeldscherm zijn anders dan papier (papier of pixels). Maar voordat we in algemeenheden schieten moeten we eerst de vraag beantwoorden om wat voor soort pagina het eigenlijk gaat. Sommige pagina’s worden inderdaad gescand, zoekresultaten bijvoorbeeld. Toch zijn er ook pagina’s die worden gelezen, bestemmings pagina’s.

Voordat we dus alles beknopt en scannend maken moeten we wellicht eerst de vraag zien te beantwoorden wat voor soort leesgedrag bij deze type pagina te verwachten is en welke informatie de bezoeker zoekt.

Bron: Caroline’s Corner: Is Reading on the Web really different?

Be Sociable, Share!