Moet Europa de toegankelijkheid van websites verplicht stellen? Sommigen geloven dat dit de enige manier is om te zorgen dat websites voor iedereen toegankelijkheid zijn. Anderen zijn liberaler en vinden dat je de keuze vooral bij organisaties zelf moet laten.
Voor overheids websites gaat deze vlieger niet helemaal op. Deze moeten per definitie voor iedereen toegankelijk zijn. Het is dan eigenlijk ook te gek voor woorden dat slecht 4% van de overheidswebsites aan de minimale eisen van toegankelijkheid voldoet.
Om hier verandering in aan te brengen tekenden onlangs de 34 ministers van de Europese staten de Riga Ministerial Declaration (Pas op! PDF).
Hierin staat dat men streeft naar internet voor iedereen. Eén van de doelstellingen is: ensure that all public websites are accessible by 2010
.
Het bedrijfsleven zal voorlopig nog moeten worden overtuigd met het argument dat toegankelijkheid vanuit economisch perspectief goed rendement oplevert. Maar of dit genoeg zal zijn, de tijd zal het leren.
Nog geen reacties op "Toegankelijkheid per wet verplichten?"
Ik denk dat zoekmachines (Google) een grote rol kunnen spelen. Toegankelijke websites worden al beter geïndexeerd. Google zou zich als organisatie kunnen verbinden aan accessibility. Een verklaring dat men dat aspect van cruciaal belang acht (vanuit moreel-ethisch perspectief) en websites die hieraan voldoen beloont door ze beter te indexeren.
Je bent verplicht klant van de overheid dus zou die overheid voor iedereen toegankelijk moeten zijn.
Voor sommige maatschappelijk relevante organisaties zou er ook wel een flinke dwang mogen zijn. Bijvoorbeeld banken en energiebedrijven. Ook daar ben je min of meer verplicht klant en kun/moet je steeds meer via internet doen.
Verder geloof ik niet in een verplichting. Het is tegengesteld aan het verminderen van overheidsbemoeienis en als je iets verplicht moet je dat ook gaan controleren.
Ik ben juist wel voorstander van een verplichting.
Toegankelijkheid van overheidssites is een weerbarstige materie gebleken.
De huidige versie van de Webrichtlijnen voor overheidssites dateert alweer van maart 2005. Nu, ruim een jaar later, zijn er zijn er bij mijn weten (en ik denk dat ik daar aardig zicht op heb) drie overheidssites in Nederland die volledig voldoen aan de optimale set van die webrichtlijnen (die overigens over meer gaan dan toegankelijkheid alleen).
Dat is dus een bedroevend resultaat!
Juist op overheden rust de plicht ervoor te zorgen dat iedereen, ongeacht techniek of eventuele handicap, kennis kan nemen van overheidsinformatie.
Kortom: als overheden in Nederland kennelijk uit eigen beweging werken aan toegankelijkheid (en meer in algemene zin het bouwen van websites volgens standaarden) dan resteert nog maar 1 ding: verplicht stellen.
Oeps, woord vergeten.
Mijn laatste zin in de vorige post moet zijn:
“Kortom: als overheden in Nederland kennelijk uit eigen beweging niet werken aan toegankelijkheid (en meer in algemene zin het bouwen van websites volgens standaarden) dan resteert nog maar 1 ding: verplicht stellen.”
Voor overheidssites lijkt het me niet meer dan logisch om toegankelijkheid verplicht te stellen. Voor het bedrijfsleven zullen de economische overwegingen “Google is je meest gehandicapte gebruiker” van doorslaggevend belang moeten zijn.
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen