Overheidswebsites in Europa schieten schrikbarend tekort op het gebied van toegankelijkheid. Slechts 3 procent houdt zich aan de richtlijnen waardoor ze door mensen met een handicap probleemloos geraadpleegd kunnen worden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Unie.

In opdracht van de Britse regering, dat momenteel het voorzitterschap van de EU bekleedt, werden ruim 400 websites van de 25 verschillende lidstaten bekeken. Zeven van de tien websites bleken ronduit te falen op het gebied van toegankelijkheid, constateerden de onderzoekers. 27% voldeed in zekere mate aan de richtlijnen maar zijn voor verbetering vatbaar. Als voorbeelden van tekortkomingen noemen de onderzoekers het ontbreken van alternatieven teksten voor afbeeldingen en het ondoordacht gebruik van frames.

Het rapport pleit voor Europese regelgeving, waardoor de toegankelijkheid van overheidssites vanaf 2010 wordt gecontroleerd. De onderzoekers noemen het Nederlandse initiatief Drempelvrij.nl als voorbeeld van hoe het wél moet.

Bron: Overheidssites falen massaal op toegankelijkheid

Be Sociable, Share!