De discussie externe hyperlinks openen in een nieuw venster is nog lang niet ten einde

Ikzelf ben een voorstander van het openen van een link naar een externe website in hetzelfde venster, al is het alleen maar omdat W3C target=_blank niet strict valideert.

Nathalie de Weert is het niet met mij eens. Op haar weblog Nattisays is te lezen dat ze een groot voorstander is van het openen van een link naar een externe website in een nieuwe venster.

De meeste van haar tegenargumenten gaan er vanuit dat gebruikers op een gegeven moment vergeten welke sites ze bezocht hebben. Door een site te openen in een nieuw venster vinden ze makkelijk je eigen website terug, hetgeen commercieel altijd aantrekkelijk is.

Mijn ervaring is dat gebruikers vaak zeggen dat ze het prettig vinden als een externe hyperlink in een nieuw venster opent. Toch blijkt bijna elke gebruikerstest weer dat mensen (helemaal als ze geconcentreerd bezig zijn met een taak) het niet door hebben dat een nieuw venster wordt geopend. Als ze vervolgens terug willen en de back button werkt niet, raken ze verdwaald en geïrriteerd. Of het nu beginners of gevorderden zijn, ik ben dit gedrag al meerdere malen tegengekomen. Er zit een verschil tussen wat men zegt en doet.

Op het argument van Jakob Nielsen die vindt dat gebruikers de keuze hebben om een site te openen in een nieuw venster antwoord ze dat het helaas nog steeds zo is dat de gemiddelde internetgebruiker geen idee heeft van hoe hij een site opent vanuit één klik in een nieuw venster.Waarom zou je het de gebruiker dan moeilijker maken terug te keren naar je site

Internet is een user-driven medium en het is gebaseerd op keuzevrijheid. Door te te openen in een nieuw venster maak je een keuze voor een bepaalde groep mensen ten koste van een andere groep mensen, die je een keuze ontneemt. Je moet met hele sterke argumenten komen wil je dit rechtvaardigen.

Als de gebruiker met een bepaalde doelstelling naar je site is gekomen, moet je proberen deze gebruiker te behouden.

Volgens mij moet het de doelstelling van een website zijn om gebruikers zo snel mogelijk hun doel te laten behalen, hetgeen dus impliceert dat ze je site snel zullen verlaten.

Het enige sterke argument dat ik dus kan verzinnen voor het automatisch openen in een nieuwe venster is omdat de doelgroep dit wil. Heb je echter een brede doelgroep met verschillende voorkeuren (of weet je de voorkeuren niet) dan is het laten van de keuze bij de eindgebruiker altijd een veilige.

Bron: Openen in een nieuw venster?

Be Sociable, Share!