Online Video heeft de potentie om in een korte tijd zeer veel bezoek te genereren. Wie heeft Subversient Chicken van Burger King nu nog niet gezien? Pontiac maakte een soortgelijk filmpje voor de nieuwe Soltice Roadster. Bezoekers van de website van het tijdschrift Maxim kregen een filmpje te zien met VJ Rachel Perry. Vervolgens werd ze gevraagd om openingszinnen op te sturen, waar Rachel Perry vervolgens gelijk weer op reageerde. In de eerste drie weken van de campagne registeerden meer dan 16.000 mensen zich.

Volgens onderzoeksbureau eMarketer zullen de uitgaven voor online video de komende twee jaar verdrievoudigen en in de VS uitkomen op een bedrag van $640 miljoen, in 2010 voorspelen ze dat dit bedrag zal oplopen tot $1.5 miljard.

De hoge adoptiegraad van breedbandinternet, nieuwe technologie die zorgt voor meer interactiviteit en het feit dat veel van de topbedrijven investeren in online video zorgen dat de trend van online video zich de komende jaren fors zal doorzetten.

Het is interessant om te onderzoeken wat het verschil maakt tussen een positieve en een negatieve gebruikservaring. Jakob Nielsen kwam al eens met de uitspraak dat online video saai zou zijn. Zijn artikel is goed onderbouwd en hij heeft een goed punt. Subversient Chicken en Pontiac Soltice Roadster laten echter zien dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn, het ingredi├źnt van hun succes is de interactie, het feit dat je als eindgebruiker invloed hebt op het filmpje.

Of interactie een randvoorwaarde moet zijn weet ik niet. De filmpjes op een website als uitzendinggemist maken niet echt gebruik van de unieke kenmerken van internet en toch is de website uitzendinggemist.nl een groot succes. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat je als gebruiker zelf bepaald wanneer je een uitzending wilt bekijken en niet afhankelijk bent van de tv-programmering.

Welke voorwaarden ten grondslag liggen aan succes voor online video zal verder moet worden onderzocht. Dat het een interessante snelgroeiende markt met veel kansen is moge duidelijk zijn.

Bron: Three Reasons to Invest in Online Video

Be Sociable, Share!