Als je het hebt over gebruiksvriendelijkheid of webstandaarden krijg je vaak de opmerking te horen dat alles op elkaar lijkt als je zo bouwt.

Allereerst moet je je natuurlijk afvragen of dat erg is? Immers, als alles hetzelfde werkt begrijpen mensen het tenminste ook.

Op eenheidsworst zit niemand te wachten. Vormgeving draagt bij aan het overbrengen van een gevoel en zorgt voor onderscheidend vermogen.

Maar moet je echter wel kiezen tussen gebruiksvriendelijkheid en design. Is er wel een dilemma? Neem bijvoorbeeld een horloge. Een horloge voldoet aan specifieke eisen. Zo moet het de tijd en datum kunnen aangeven en het moet passen om de pols. En horloge die hieraan voldoet is gebruiksvriendelijk. Dus kunnen we concluderen dat alle horloges hetzelfde zijn. Kijk eens om je heen. Ze verschillen enorm.

John Allsopp noemt de vergelijking met een audio-cd. Stel je voor dat je een aparte cd moest kopen voor elk merk cd speler. Zou er daarom meer creativiteit in muziek zijn?

Nee er is geen logica. Het zijn verschillende dingen die we niet door elkaar moeten halen. Hetzelfde geldt voor websites. Gebruiksvriendelijk en toegankelijk bouwen volgens webstandaarden hoeft geen enkele negatieve invloed te hebben op de vormgeving. Ze staan niet tegenover elkaar. Er hoeft geen keuze gemaakt te worden.

Bron: Standards do not stifle creativity

Be Sociable, Share!