Op de homepage van BCC zijn lettergroottes niet aanpasbaar

De rode draad in het denken van Jakob Nielsen is dat de gebruiker controle heeft. Een goede website maakt dus geen keuze voor de gebruiker maar laat dit aan hem zelf over.

Een mooi voorbeeld zijn vaste lettergroottes. Veel designers willen alles op de pixel nauwkeurig bepalen. Ze kiezen daarbij ook nog vaak voor een wat kleiner lettertype want dat lijkt mooier. Het nadeel van deze werkwijze is echter dat de gebruiker niet zelf zijn lettergrootte kan aanpassen.

Jakob Nielsen nam dit al in 2002 waar toen hij schreef Let Users Control Font Size. Slechtzienden, ouderen maar ook jongeren (deze hangen vaak achterover tijdens het computeren) vinden het prettig om een wat groter lettertype te kunnen kiezen.

Uit eigen bevindingen weet ik dat een overgrote meerderheid (ca. 67%) van de MKB-bedrijven op hun website voor een vaste lettergrootte heeft gekozen.

Zelfs op de homepage van de BBC, die er om bekend staat erg bezig te zijn met de toegankelijkheid, kunnen lettergroottes niet worden aangepast. (gelukkig bieden ze wel een alternatieve versie waarin dit wel mogelijk is)

Iedereen die vaak tegen het probleem van de vaste lettergrootte aanloopt raad ik aan om Firefox te downloaden want hier kunnen lettergroottes altijd worden aangepast, ongeacht wat de webdesigner wil.

Be Sociable, Share!