8 procent van de mannen en 0.5 procent van de vrouwen is kleurenblind. Reden genoeg voor een aparte richtlijn de er voor moet zorgen dat onze websites ook door deze groep te gebruiken is.

Richard Rutter is kleurenblind en vraagt zich af of het allemaal niet wat overdreven is. Hij is immers nog nooit een website tegenkomen die hij niet kon gebruiken ondanks zijn kleurenblindheid. Zijn broer, ook kleurenblind, idem dito.

Ikzelf mag me ook bij de 8 procent van de mannelijke bevolking rekenen die kleurenblind is en moet zeggen dat ik ook nog nooit serieuze problemen heb ondervonden.

Dat wil niet zeggen dat je er maar helemaal geen aandacht meer aan moet besteden. Neem bijvoorbeeld de nieuwsartikelen op de website van Voetbal International. De hyperlinks zijn hier zwart en niet onderstreept. Het is dus onmogelijk om ze te herkennen. Niet alleen voor kleurenblinden maar voor iedereen.

De oplossing? Maak ze blauw en onderstreep ze. Krijg je ruzie met de vormgever omdat blauw niet mooi is, onderstreep ze dan in ieder geval.

Het zijn van die kleine dingetjes. Maar die dingetjes zorgen er wel voor dat je site stukken gebruiksvriendelijker is.

Bron: Colour blindness on the Web

Be Sociable, Share!