Zorgverzekeraar VGZ gaat als eerste Nederlandse organisatie ReadSpeaker gebruiken. Readspeaker is software waarmee de tekst op een website aan de bezoeker voorgelezen wordt.
VGZ wil hiermee haar internetpagina’s toegankelijker maken voor mensen met een leeshandicap zoals slechtzienden, dyslectici, mensen met een verstandelijke handicap of analfabeten.
bron: VGZ leest website voor
1 reactie op "VGZ leest website voor"
Toegankelijkheid is gewoon verstandig zakendoen, lees ook het artikel [url=https://www.usabilityweb.nl/artikel.php?id=18]Toegankelijkheid, een goede investering?[/url]
Ik moet zeggen dat ik dit soort ontwikkelingen erg toejuich. Ik hoop dat dit soort initiatieven zorgen voor de nodige aandacht voor toegankelijkheid en dat meerdere bedrijven het voorbeeld zullen volgen.
[i]De kracht van het internet ligt in zijn alomvattendheid. Toegankelijkheid voor iedereen, ongeacht handicaps, is een essentieel onderdeel.
– Tim Berners-Lee (uitvinder van het World Wide Web)[/i]
Uiteraard goed dat toegankelijkheid aandacht krijgt, maar of dit de juiste aandacht is? Iemand die blind of slechtziend is heeft wel spraak- of braillesoftware waar hij aan gewend is. Een extra stem voegt dan weinig toe en je loopt zelfs het gevaar dat aan andere aspecten van toegankelijkheid te weinig aandacht wordt besteed.
Voordeel van Readspeaker is dat je geen plug-in nodig hebt. Ik kan me voorstellen dat iemand die blind of slechtziend ook wel eens achter een pc zit (school, internetcafe, op vakantie) waar hij geen speciale software heeft geinstalleerd. Dan biedt Readspeaker een uitkomst. Nadeel van de software is dat je eerst een tekstdeel met selecteren dat moet worden voorgelezen. Dat lijkt me iets dat nu juist lastig is voor de groep mensen.
Daarnaast denk ik dat elke organsiatie welke toegankelijkheid om welke manier ook serieus neemt en promoot een stap in de goede richting is. Vooral onder het MKB leeft toegankelijkheid nog te weinig. Hoe meer aandacht, hoe groter de kans dat ook zij het nut gaan inzien.
De aandacht is inderdaad goed (zeker voor VGZ :-).) Hopelijk leidt deze aandacht niet tot het idee dat er sprekende websites nodig zijn om deze toegankelijk te maken.
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen