Een mooi voorbeeld van een geslaagde folksonomy is del.icio.us. Op die site kun je je bookmarks bijhouden. Wanneer een aantal mensen dezelfde bookmarks hebben maar verschillende tags gebruiken, komen die in een lijst gekoppeld aan die bookmark. Andersom, middels die bookmarks worden verschillende tags aan elkaar gekoppeld waardoor je gerelateerde items kunt vinden. Een mooie manier van zoeken lijkt me.
Een nadeel is dat er geen controle is op synoniemen en schrijffouten. Ook niet op één woord met twee betekenissen bijv. ‘Leiden’ en ‘leiden’.
Het heeft wel iets van het ‘gebruikers die zochten op … zochten ook op …’. Een functie die ze van mij wel in Google mogen implementeren.
2 reacties op "Social classification aka. Folksonomy"
Zag zonet dat [url=http://hmestrum.blogs.com/my_weblog/]Hans on Experience[/url] gebruik maakt van [url=http://www.tagcloud.com/]Tag Cloud[/url]. Ziet er erg goed uit!
Dit blijft altijd een probleem ‘symantiek’. Juist in de betekenis van woorden gaan veel zoekmachines de mist in. Ken ook geen goede zoekmachine die dit goed zou kunnen oppakken. Volgens mij is het technisch gewoon erg lastig. Zeker als je ook nog meertalig moet gaan werken.
Ik vind trouwens dat google dat wel aardig doet met hun ‘bedoelde u te zoeken op: …..’. Als het om typfouten gaat dan.
Bij verschillende betekenissen van woorden zou je het nog kunnen koppelen aan een woordenboek waarbij je middels een dropdown de juiste betekenis selecteerd. Uiteraard vraag je daar dan ook om bij het invoeren van het woord.
Nog een leuk artikel [url=http://www.ok-cancel.com/comic/94.html]over tagging[/url] trouwens.
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen