Mark Weiser van Xerox Parc voorspelde 17 jaar geleden een samenleving waarin computers alomtegenwoordig en onzichtbaar zouden zijn.
Ubiquitous computing wordt gezien als de derde fase in het computertijdperk.
- Fase 1: tijdperk van het mainframe (one computer, many people);
- Fase 2: tijdperk van de pc (one computer, on person);
- Fase 3: tijdperk van ubiquitous computing (one person, many computers).
Het begrip computer moet hier ruim worden opgevat, het gaat om alle technologie (pc, mobiele telefoon, rfid chips etc) die we in ons dagelijks gebruiken en die met elkaar communiceren.
Ubiquitous computing is het laboratorium ontgroeid. Dit valt op te maken uit de ontwikkelingen in Oost-Azië, waar met regelmaat nieuwe initiatieven worden aangekondigd. Korea, Japan, China, Maleisië en Thailand investeren allen miljarden in deze nieuwe technologie
bron: Automatisering Gids, 20-05-2005
3 reacties op "Ubiquitous computing"
Ik als technofiel kan niet wachten tot het zover is, kom maar op met al die coole dingen.
Ik denk dit net als de pc een geleidelijke ontwikkeling zal zijn, maar die zonder dat we het zelf eigenlijk door hebben, van grote invloed zal zijn op ons dagelijkse leven.
Hoe dan ook, spannende tijden breken aan.
En o wat zullen we balen als die techniek ons in de steek laat. Ik vrees wel eens dat we in de toekomst compleet gehandicapped worden als de techniek wegvalt. Wat kunnen we dan immers qua praktisch handelen nog zelf?
Vanochtend las ik op RTL teletekst dat zelfs een flinke windvlaag in de richting van Duitse windmoles al kunnen zorgen voor stroomuitval in Noord Europa. Blijkbaar is er niet zoveel voor nodig om techniek te doen falen.
Ubiquitous computing heeft misschien als voordeel dat taken worden verdeeld over veel apparaten waardoor niet meteen alles plat gaat.
Ik ben benieuwd welke nu nog niet bestaande wensen gaan worden vervuld als de nieuwe generatie computers gemeengoed wordt. Een omslag is waarschijnlijk dat het minder losse apparaten worden maar meer gebruiksartikelen voorzien van een apparaat.
Dat laatste wat Tobi zegt is nu idd al het gval. Kijk naar de plannen van Microsoft met de XBox. Maar ook naar systemen waarmee je je complete woning kunt bedienen met 1 afstandsbediening. Van klimaat controle tot tv. Ieder gezinslid zijn eigen remotecontrol en bevoegdheden.
Voorbeeld: [url=http://www.electronichouse.com/default.asp?IsDev=False&NodeId=1200]Electronic house[/url]
De installatiewereld is inderdaad al heel erg ver hierin. Ik weet dat daar het probleem is dat fabrikanten heel ver voorop lopen maar dat deze kennis niet bij installatiebedrijven terecht komt, laat staan de consument. Dan is het ook nog maar de vraag of de consument deze technieken nu al accepteert (magnetron aanzetten met je mobiele telefoon). Vaak wordt vergeten dat een consument eerst iets moet accepteren en hier gaat vaak een grote periode overheen.
klopt. zie ook [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Crossing_the_Chasm]Crossing the Chasm[/url]
Domotica is dan wel een bijzonder voorbeeld omdat het al jaren mogelijk is maar het nooit de early adaptors is ontgroeid. Dit kan niet alleen komen omdat installatiebedrijven of consumenten het niet kennen. Blijkbaar voorziet het toch niet in een behoefte of loopt de gebruikelijke prijsdaling niet in de pas met de theorie.
De kosten blijven onveranderd hoog terwijl het eigenlijk om hele simpele techniek gaat. Daardoor blijft het exclusief.
De killer application is hierbij duidelijk nog niet gevonden. (Ik kan me voorstellen dat je op het gebied van energiebeheer nog wel wat kunt winnen. Zeker als de energiekosten blijven stijgen.)
In [url=http://www.acm.org/ubiquity/views/v6i17_tripathi.html]Reflections on Challenges to the Goal of Invisible Computing[/url], een interessant essay over ubiquitous computing kwam ik de volgende uitspraak tegen.
“How do we interact effectively with information on a multiplicity of devices in a variety of places? Even more importantly, how can these interactions be made understandable and usable for a wide spectrum of users, ranging from information specialists to novice users? We should find a way to establish an effective interaction with information on a multiplicity of devices in a variety of places.”
Ubiquitous computing staat voor de deur, maar we zijn er nog lang niet. Ik denk dat het begint met goede standaarden, die zijn een eerste vereiste, zonder standaarden geen samenwerking.
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen