Het Finse model
Met de val van het communisme raakte Finland plotsklaps haar export markt kwijt met als gevolg dat het land in een diepe depressie terecht kwam. Om deze bijna dood ervaring het hoofd te bieden richtte Finland al haar pijlen op opleiding, wetenschap en technologie. Het Finse model heeft ze bepaald geen windeieren gelegd. Iedereen kent Nokia en Finland behoort nu tot een van de meeste innovatieve landen ter wereld.
De innovatie universiteit
Een goed voorbeeld van haar innovatieve karakter is de Aalto Universiteit die in de herfst van dit jaar zal worden geopend. De ‘locals’ noemen deze nieuwe universiteit nu al de ‘innovatie universiteit’.
Het is een fusie van Helsinki’s School of Economics, University of Art and Design en University of Technology. De innovatie universiteit zal een speciaal lesprogramma ontwikkelen en onderzoek stimuleren met als doel verfrissende en commercieel interessante ideeën te ontdekken. Delft eat your heart out.
In vind het een fantastisch idee om economie, kunsten en technologie zou nauw samen te laten werken. Dit idee levert jaarlijks sowieso al een hele leuke TED conferentie op waar altijd weer baanbrekende ideeën worden gepresenteerd.
Design factory
Maar waarom ik pas écht verliefd ben geworden op Helsinki is de design factory van de nieuwe universiteit. De design factory heeft als focus om producten te ontwikkelen volgens de principes van human-centered en universal design. Producten dus die écht werken dus en zijn bedoeld voor de grootst mogelijke groep mensen.
Dingen bedenken en maken met de mens als uitgangspunt door een groep mensen die elkaar qua kennis en vaardigheden aanvullen is naar mijn beleving de sleutel tot duurzame innovatie. Leuk dat de Finnen dit ook zo zien.
Het innovatieplatform
Ik hoop dat Balkenende, als voorzitter van het innovatieplatform, ook een dergelijke visie als de Finnen tentoonspreid. Van de website word ik in ieder geval niet écht veel wijzer (Jan-Peter als je dit leest neem eens contact op met mijn collega Raymond Klompsma, die je kan vertellen hoe je wel een fatsoenlijke website neerzet).
Waarom nederlanders goed zijn in innoveren
Nederlanders staat bekend als goede kooplui (we worden weleens de chinezen van Europa genoemd). Maar ook het creatieve van de kunstenaar zit diep in onze cultuur verweven en wordt vaak genoemd en geroemd. Denk maar eens aan de magie van de schilderijen van de grootmeesters, de kunst om van zee land te maken, totaalvoetbal van de generatie Cruyff of meer recentelijk de schoonheid van het Nederlandse voetbal op het EK (op de wedstrijd tegen Rusland na, auw). Allen zijn het producten van onze cultuur. Een cultuur die schoonheid waardeert en waarbij de filosofie net zo belangrijk is als het eindresultaat. Een cultuur die daarom denk ik bij uitstek geschikt is om nieuwe producten en diensten te bedenken en ontwerpen.
De internationale erkenning voor dutch design bevestigd dit ook wel. Dat Time Magazine de Design academy uit Eindhoven onlangs door heeft uitgeroepen tot school of cool is natuurlijk ook superpositief. Maar het is nu tijd om ‘design thinking’ breder uit te rollen.
Laten we dus leren van de Finnen. Design is niet een feestje voor designers alleen maar juist het samenwerken met verschillende disciplines zorgt voor kansen. Ik ga in ieder geval uitzoeken of de innovatie universiteit ook een summer school gaat aanbieden. Misschien kunnen we wel een nederlands klasje organiseren. Laat het mij maar weten als je daar open voor staat.
3 reacties op "Finland, innovatieland!"
“We wisten al dat Finland innovatieland nummer 1 was, maar het moet natuurlijk niet gekker worden. Jarmo Valtari en Pertti Laitinen hebben een Italiaans team verslagen bij de 4e Amerikaanse kampioenschappen Panpizza in New York. De jury kende het Finse duo een totaal van 307 punten toe voor hun pizza met gerookt rendiervlees en paddestoelen. De Italianen werden 2e met 270 punten” (Finse innovaties overal)
Kijk, dit vind ik nou interessant. Ik sta zeker open voor een innovatie summer school in finland 🙂
Wie zijn eigenlijk de Rem Koolhaas, de an des Bouvrie, de Rietveld etc van websiteontwerp?
Plaats je reactie
Velden met een * zijn verplicht in te vullen